108. oddaja
By Matjaž on Jan 30, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zdrobova juha
pečenka s kožo
opečen krompir
dušeno rdeče zelje
krofi
ZDROBOVA JUHA |
Vodo pristavimo, da zavre. Vsujemo zdrob in ga hitro do dna mešamo, da se ne sprime. Če imamo vodo, pridamo jušno kocko ali malo pečenkinega soka. Kuhamo 6-8 minut. Raztepemo jajci (lahko samo dva beljaka) - da je redko tekoče in vlivamo v juho ter sproti mešamo, da zakrkne (to je legiranje). Juho takoj odstavimo. Pred serviranjem lahko dodamo nastrgan korenček ali ga postrežemo ob juhi. |
PEČENKA S KOŽO |
Kos mesa obrnemo, da je koža na dnu, ga začinimo in prelijemo z vročim oljem, da površina zakrkne. Ob strani damo malo tekočine, lovorjev list, malo rožmarina in damo v 180 - 190 °C vročo pečico. Med peko obrnemo in kožo takoj narežemo ter jo malo posolimo. Vrnemo v pečico, polivamo pečenkin sok (krompirjevo vodo) ali pivo. Pečeno je v 1 uri. Ob pečenki lahko spečemo tudi krompir! |
OPEČEN KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na 4 dele. Damo ga kuhati in naj vre 2 - 3 minute. Takoj ga odcedimo in ga damo ob pečenko za 20 minut. Pred soljenjem poskusimo peč. sok. |
DUŠENO RD. ZELJE |
Zelje očistimo in narežemo ter ga na cedilu prelijemo s kropom. Na olju zarumenimo čebulo Ko začne rumeneti, dodamo odcejeno zelje ter ga pogosto mešamo. Damo sol, kumino (mleta bo naredila boljši okus kot v zrnju), malo tekočine in naj se pokrito duši. Med mehčanjem dodamo še narezano kislo jabolko (to bo zaradi arome, sladko jabolko ne bo dobro). Ko je skoraj mehko, dodamo še vino. Duši naj se 18 minut, dodamo še pečenkin sok. Podobno naredimo belo zelje, le da ga nič ne poparimo (je bolj polnega okusa). |
KROFI 1 žlička soli
Pomembno, da je testo dobro pregneteno in da je pravilno vzhajano. Tako niso mastni, se ne obračajo,imajo vence in nimajo lukenj. |
Prejšnji večer si pripravimo moko, da bo topla. Če imamo mehko in ostro, vzamemo vsake nekaj. Ob moko presejemo pec. prašek, sol, žganje in limonino lupino. Kvasu posebej damo malo sladkorja in 2 žlici mleka ter moko, da vzhaja. Naredimo sneg, dodamo sladkor, vanilij in prilivamo olje. Mešalec odstavimo, prilijemo smetano in to vlijemo v moko, nato pa še takoj vzhajan kvas. Prilivam mleko, da naredimo mehko testo. Cca. 20. minut gnetemo z obema rokama, tako da se skoraj hoče ločiti od stene. To je najbolj mehko kvašeno testo! Čez skledo pokrijemo prt ali odejo in damo na toplo (ne na izvor toplote, sicer se bo spodaj pregrelo!) ter vzhaja pol ure. Ga obrnemo na pomokano mizo in lahkotno razvaljamo za dober prst na debelo. Nato izkrožimo krofe, prelagamo na pokrito (ne pomokano) površino in naj vzhajajo 45 minut. Če napolnimo z marmelado, razvaljamo za 3-4 mm debelo. Z modelom zaznamujemo krogce in v sredino damo marmelado in pokrijemo s sosednjim. Vzhajane čez pol ure obrnemo in pustimo še pol ure. Vrhnjo površino krofa damo v primerno vroče olje in pokrito ocvremo (da jih vročina dvigne in je površina napeta). Nato obrnemo in ocvremo drugo polovico odkrito. Ohlajene lahko damo v skrinjo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 109. oddaja | 107. oddaja » |