117. oddaja
By Matjaž on Apr 2, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Krompirjeva kremna juha
Rezančna klobasa
Čokoladni biskvit
KROMPIRJEVA KREMNA JUHA |
Krompir olupimo in razrežemo. Na kolobarčke narežemo korenček ali ga na nastrgamo. Dodamo še cvetačo, lahko še kakšno drugo zelenjavo. Zalijemo s toplo ali vrelo vodo (je boljši okus, kot če zalijemo s hladno). Kuha naj se 10 - 12 minut. Med tem v drugi posodi pražimo čebulo, da postane zlato rumena. Na koncu dodamo sesekljan ali strt česen. Vse dodamo v juho, dodamo še majaron, lovorjev list, peteršilj pa ostane na koncu. Juho nato lahko spiriramo s paličnim mešalnikom ali preko pasirke. Pridamo žlico sadnega kisa in če želimo, še malo prekajenega mesa, ni pa obvezno. V tem primeru lahko dodamo kakšno drugo zakuho. Pred serviranjem damo še peteršilj. |
REZANČNA KLOBASA |
Potrebujemo vsaj štiri omlete (lahko tudi šest). Damo jih na ožet serviet, ki smo ga potresli z drobtinamio in naložimo nadev: rezance skuhamo v vodi in odcejene takoj poškropimo z oljem (taki lahko nekaj časa stojijo). Prelijemo jih z mešanico jajca, smetane, drobnjaka in mesnine (vsaj malenkost). Zavijemo kot za štrukelj. Na koncu povežemo - ne pretesno ali preohlapno. Damo kuhat v vrelo vodo v posodi (2/3 sta v vodi) ali nad soparo. Pokrito naj se mirno kuha 20 - 25 minut. Nekaj minut pustimo in nato ga narežemo. Po želji ga lahko zabelimo. Uporabili bi lahko tudi zelo tanke špagete |
ČOKOLADNI BISKVIT |
Naredimo trd sneg (beljakom dodamo rum, kasneje ne bodo sprejeli arome), dodamo sladkor, nato pa rumenjake in moko s kakavom in pecilnim praškom ter z metlico v roki zamešamo (nekaj obratov), vmes dodajamo še olje. Naložimo v namazan pekač, po želji dodamo še narezane ali sesekljane orehe ali rozine namočene v rumu (ali kandirano sadje). Peče se pri 190 do 200 °C vroči pečici 15 - 20 minut. Pustimo ga, da se ohladi (pokrijem s pekačem). Poljubno narežemo in na vrhu lahko dekoriramo s smetano ali čokoladnimi drobtinami. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 118. oddaja | 116. oddaja » |