130. oddaja
By Matjaž on Jul 2, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva juha z grahom
musaka iz stročjega fižola
mlinci, solata
sadna pita zlivanka
KROMPIRJEVA JUHA Z GRAHOM |
Krompir in korenček olupimo oz. ostrgamo. Narežemo ju na drobne listke. Čebulo drobno sesekljam in jo v kozici rahlo zarumenimo. Dodamo moko in pomešamo, nato pa korenček in krompir. Pražimo, dokler se da mešati (se ne lepi). Zamešamo še malo zmlete kumine in zalijemo. Premešamo in solimo, dodamo timijan. Mirno naj vre 15 minut, večkrat premešamo. Ko je kuhana, jo izključimo in dodamo sesekljan peteršilj. Za polno aromo lahko dodamo žlico sadnega kisa ali belega vina (če imamo odprtega). |
MUSAKA IZ STROČJEGA FIŽOLA |
Fižol očistimo in obrežemo ter operemo. Narežemo ga na krajše koščke. Stresemo na čebulo, ki je že začela rumeneti. Premešamo, solimo in prilivamo vodo. Po drugem načinu bi ga lahko dali kuhati v vodo. V posodo (pekač ali kozica ali glinena posoda za narastke), ki smo jo namazal, damo fižol in nadev. Lahko ponavljam, na vrhu naj bo fižol ter prelijemo s prelivom. Na vrhu naribamo sir. Pečemo dobre pol ure pri 190 °C. Lahko počaka na toplem do serviranja - ponudimo v posodi, v kateri smo pekli. |
MLINCI |
Jajci damo v moko in prilivamo vodo (boljše je mleko), da naredimo rezančno testo. Ga dobro pregnetemo, nato naj pokrito počiva. Razvaljamo na nožev rob debelo. Damo na nenamazan pekač in pečemo pri 170 °C. Spečene nalomimo in nekaj minut zakuhamo v vreli vodi. Poljubno zabelimo. Počakajo v topli pečici. |
SADNA PITA ZLIVANKA |
Najprej zamešamo jajca in sladkor, dodajamo olje, nato pa še skupaj mleko in moko s pecilnim praškom(vrstni red je pomemben!). Z ročnimi metlicami zamešam. Pol testa pečemo 12 minut pri 190 °C. Pekač naj bo velik 21x36 cm. Naribamo nekaj jabolk, dodamo kakšno jagodo, malino, borovnico ... Prelijemo z ostalim testom, poravnamo in damo v pečico - na višjo mrežico. Pečemo še 20 minut, da je lepo prepečeno. Sladica ostane v pekaču. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 131. oddaja | 129. oddaja » |