131. oddaja
By Matjaž on Jul 9, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz stročjega fižola
rezančna klobasa
dušene bučke
zdrobova strnjenka
JUHA IZ STROČJEGA FIŽOLA |
Fižol operemo in otrebimo ter narežemo na dober cm velike koščke. Korenček pa operemo in narežemo na kolobarčke. To damo pražit na sesekljano čebulo. Dodamo še moko. Mešamo, dokler se da (škrob se začne lepit na dno). Zalijemo z juho ali vodo. Dobro premešamo. Dodamo ostale začimbe in dišave: sol, lovorjev list, strt česen, pečenkin sok ali jušni koncentrat. Naj vre, da se fižol zmehča (15 do 20 minut). Do vrenja večkrat premešamo (do dna, da se škrob ne prismodi). Nato zmanjšujemo temperaturo. Vre naj pokrito. Ko je fižol mehak, odklopimo. Naj ne vre predolgo. Ko izključimo pridamo kis ali vino ter peteršilj. Po potrebi kaj zakuhamo. |
REZANČNA KLOBASA |
Spečemo tanke omlete (če nimamo mineralne vode, damo pivo ali mleko), lahko tudi že kakšen dan prej. |
DUŠENE BUČKE 1 sveža paprika |
Bučke operemo (če so mlade, jih zelo na tanko olupimo, sicer pa še očistimo semena) in narežemo na do 2 cm velike kocke. Potresemo s soljo in pokapljam s kisom ter premešam. Pustimo, naj stojijo. Posebej popražimo čebulo, dodamo narezano papriko, strt česen, paradižnik (damo v vročo vodo in olupimo), bučke, temeljito premešamo. Nato pokrijemo in na umirjeni temperaturi se mehča (kocke postanejo prozorne) in nič ne mešamo (lahko le potresemo). Pokapljamo s smetano in potresemo s peteršiljem. |
ZDROBOVA STRNJENKA |
Mleko s sladkorjem in soljo pristavimo, da zavre. Zakuhamo zdrob, mešamo z metlico, kuhamo 15 - 20 minut, da se zgosti. Ko končamo, prilijemo limonin sok. Polovico zdroba porazdelimo v oplaknjene kompotove skodelice. V polovico pa zamešamo čokolado in če imamo lešnike ter prelijemo čez prvo plast. V hladilniku se ohladi. Ohlajeno lahko obrnemo na krožnike in okrasimo s sadjem, raztopljeno marmelado, sadnim sokom ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 132. oddaja | 130. oddaja » |