133. oddaja
By Matjaž on Jul 23, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
drobnjakov riž ali kroglice v juhi
zabeljen stročji fižol
dušen krompir
bučke v solati
sadna krema
DROBNJAKOV RIŽ ALI KROGLICE V JUHI |
Z metlico ali z mešalcem mešamo margarino, da se zmehča. Dodamo jajce in dobro umešamo. Dodamo še pšenični zdrob in premešamo, da se zdrob dobro sprime z margarino (ne preveč, da ne bo zakuha trda). Testo naj počiva vsaj 10 do 15 minut. Juho precedimo v nižjo posodo (kozico) in vanjo skozi luknjičavo cedilo pretlačimo testo. Zakuha naj pada v vrelo juho. Ko je juha po površini polna zakuhe, jo poberemo ven in dodamo novo. Pokrita naj mirno vre vsaj 5 minut. Če nimamo luknjičavega cedila, lahko testo zajemamo v namaščeno dlan in oblikujemo kroglice. Kuhamo jih v pokriti posodi (nekoliko dlje, saj so kroglice debelejše). |
ZABELJEN STROČJI FIŽOL |
Fižol očistimo in narežemo na dva ali tri dele. Zalijemo ga z vročo vodo in ko zavre, solimo. Med kuhanjem moramo paziti, da nam voda ne povre. Skuhamo do mehkega (20-30 minut, odvisno od vrste fižola). Vročega stresemo na krožnik in ga zabelimo s kislo smetano, lahko dodamo 2-3 žl. vročih ocvirkov. Zabelimo lahko tudi z vročo margarino, drobtinami ali olivnim oljem. |
DUŠEN KROMPIR |
Krompir tanko olupimo ali zdrgnemo, narežemo na listke in odcedimo. Stresemo ga na dobro segreto olje v kozici, posolimo, pokrijemo in počakamo, da se rahlo zarumeni. Z lopatko krompir v večjih plasteh rahlo preobrnemo in zmanjšamo temperaturo. Krompir naj se v sopari kuha približno 20 minut. Lahko ga še enkrat solimo. |
BUČKE V SOLATI |
Oprane bučke zrežemo na kocke (približno centimeter) in jih stresemo v vrelo soljeno juho, ki smo ji dodali žlico kisa. Tako naj bojo, dokler ne postanejo prozorne (oziroma preverimo, če vanje lahko zapičimo zobotrebec), cca 2 min. Odcedimo jih, vrnemo v skledo in pokapamo z olivnim oljem. Na pol ohlajene prelijemo z raztopino kisa, soli in česna. Pretresemo jih v posodo in jih ne mešamo. Lahko jim dodamo peteršilj. Ta vrsta solate lahko tudi stoji. |
SADNA KREMA |
Kuhamo nad soparo, zato pripravimo posodi. Najbolj je, da kuhamo v emajlirani posodi, pod njo pa naj vre voda. V kotliček damo jajca, sladkor in jih dobro razmešamo z ročno metlico. Dodamo sadni sok, pustimo nad soparo in ročno mešamo (ne stepamo in ne tresemo, da se zmes ne sesiri). Dobimo zmes, podobno pudingu. Lahko dodamo 2 žlici sadnega likerja, s katerim poudarimo okus. Posodo postavimo v hladno vodo, da se hitreje hladi. Medtem stepemo sladko smetano zmešamo z ohlajeno zmesjo in dobro premešamo. Vlijemo v skodelice za puding. Prihranjene cele koščke sadja zmiksamo in jih polijemo po vrhu. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 134. oddaja | 132. oddaja » |