137. oddaja
By Matjaž on Avg 20, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kremna zelenjavna juha
skutina klobasa
zapečen fižol, solata
čokoladni sladoled
KREMNA ZELENJAVNA JUHA |
Raztopimo maslo, zamešamo moko ter dodamo oprano in razrezano zelenjavo (cvetača, korenček, fižol, peteršiljeva korenina, paprika ...). Dobro prepražimo in zalijemo z vodo. Solimo, pomešamo in zavremo. Dodamo dišavnice, a ne preveč; olupljen paradižnik in juha naj vre 10 minut. Nato jo zmiksamo, solimo in rahlo popramo. Za minuto damo v vrelo juho kosmiče in nazadnje še narezan peteršilj. |
SKUTINA KLOBASA |
Napravimo sneg, dodamo pol žličke soli in tak lahko počaka. Nežno zmiksamo maslo, postopoma dodajamo rumenjake. Dodajamo bolj suho skuto. Pridamo sneg, potresemo zdrob in ročno rahlo zmešamo. Testo naj nekaj časa stoji - pokrijemo. Testo oblikujemo v obliko klobase na ožeti servieti, ki jo nato ohlapno ovijemo in nežno povežemo z nitko. V vreli soljeni vodi se kuha vsak pol ure. Bolje je, da je klobasa v posodi naravnost - tako se kuha manj časa. Štruklje samo razrežemo, lahko pa jih zabelimo tudi z drobtinicami. |
ZAPEČENI FIŽOL |
Fižol očistimo in skuhamo. Nato ga narežemo na cm velike rezine. Pekač ali glineno posodo (ima naj vsaj 2 cm visok rob) namažemo in potresemo s presejanimi drobtinami. Nanjo razporedimo polovico fižola, položimo še na listke narezano trdo kuhano jajce ali naribamo sir, na vrh damo še drugo polovico fižola. Razžvrkljamo jajca, smetano, mleko, peteršilj (po želji) in prelijemo po fižolu tik preden damo v pečico. Po vrhu naribamo sir,da se napravi skorjica in se vrhovi fižola ne osušijo. Pečem pri 190 °C 20 minut. Serviramo lahko v posodi ali pa ga narežemo na kvadrate in položimo zraven skutine klobase, riža, pire krompirja. |
ČOKOLADNI SLADOLED |
Miksamo jajce in vanilij sladkor, dodamo stepeno smetano, jogurt in zmehčano čokolado. Kremo lahko ponudimo takoj ali pa jo zamrznemo. Med zmrzovanjem je dobro, da ga večkrat premešamo (na 15 minut). Lahko pa kremo stresemo v model srninega hrbta in zmrznemo v skrinji. Pred postrežbo je dobro, da jo damo v hladilnik, da se malo stopi in se lažje reže. Sladoled lahko naredimo tudi brez jajca. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 138. oddaja | 136. oddaja » |