224. oddaja
By Matjaž on Apr 21, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
čebulna juha
krompirjeva zloženka
zabeljen ohrovt, zelena solata
ajdova rulada
vprašanje: kako pripraviti lososa?
ČEBULNA JUHA |
Čebulo narežemo na rezine, ni jo treba sesekljati. Čebulo, olje (za boljši okus lahko dodamo še malo masla) in še malo vode damo v kozico. Čebula se bo najprej pokuhala, nato se bo pražila in začela rumeneti. Nato potresemo moko in pražimo, da bo dobilo barvo bele kave. Zalijemo z vinom, nato z zajemalko hladne juhe (vode), nato pa še ostalo juho. Po potrebi solimo in popramo. Če se rezine ne smejo nič videti, zalijemo malo, s paličnim mikserjem zmešamo in nato zalijemo z vso juho. Legiramo z jajcem in smetano. V krožnike damo kruhove rezine in zalijemo z juho. |
KROMPIRJEVA ZLOŽENKA |
Uporabimo meso od narezka ali prekajeno, lahko pa sveže meso popražimo. |
ZABELJEN OHROVT 40 dag ohrovta, sol, voda |
Glavice prerežemo, zalijemo z vrelo vodo, sol, kavno žličko kisa in skuhamo do mehkega. Odcedimo in zabelimo (lahko tudi s sirom ali ocvirki ali pečenkinim sokom). |
AJDOVA RULADA |
Iz beljakov naredimo sneg in dodajamo sladkor. Trdemu snegu dodajamo rumenjake, pomešamo. Potresemo z moko s pecilnim praškom (lahko naribamo tudi limonino lupino) in z ročno metlico zamešamo. Zlijemo na namazan pekač in v 190-200 °C vročo pečico (brez ventilacije, da pri zavijanju ne bo pokal) za 10-12 minut. Ko je pečen, ga obrnemo na desko, ki smo jo pogrnili s servieto ter takoj zavijemo. Kasneje odvijemo in namažemo z marmelado ali lešnikovim namazom (ali smetano). Nazaj zavijemo in ovijemo v alu-folijo ali mastni papir - se ne osuši, ampak še malo omedi. Lahko naredimo tudi obliv, takrat pa nič ne ovijemo v alu-folijo. |
vprašanje poslušalke Angelce: kako dobro pripraviti file lososa? |
Svežega zmariniramo z baziliko, drobnjakom, limoninim sokom, česnom in belim ali rdečim vinom. Dobro ga opečemo na maslu ali olivnem olju. Pečenega posolimo, pokapljamo z olivnim oljem. Zraven ponudimo testenine, krompirjeve jedi, razno zelenjavo. Zraven se poda tudi smetanov hren (1 dl kisle smetane razmešamo, naribamo kislo jabolko, solimo in dodamo nariban sveži hren). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 225. oddaja | 223. oddaja » |