169. oddaja
By Matjaž on Apr 1, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
enolončnica
sicilijanska polenta
regrat s krompirjem
pirin kruh
ali lahko pripravimo pasulj iz soje?
ENOLONČNICA 20 dag pora |
Zelenjavo očistimo in narežemo na rezine. Mesnino drobno narežemo in prepražimo. Pridamo por (namesto čebule). Ko ovene, pridamo še ostalo zelenjavo in mešamo, dokler se da (škrob iz krompirja se bo prijemal dna). Zalijemo, premešamo, dodamo lovor in pustimo, da zavre. Zgostimo s škrobom - zadnjih pet minut, da se rahlo veže. Če bomo zakuhali testenine, damo manj krompirja in kuhati dajmo pravi čas! Po okusu dajmo še žlico vina ali kisa ali limoninega soka. Juha lahko počaka in po potrebi dodamo peteršilj. |
SICILIJANSKA POLENTA |
Polento lahko kuhamo samo na vodi ali smo na mleku ali pa naj bo razmerje obojega. Če je le malo mleka zraven, je poletna bolj mehka. Ko mleko zavre, zakuhamo zdrob (lahko tudi malo pšeničnega). Naj ne bo pregosto. V vročo poletno zamešamo rumenjak (porahlja). Polovico zlijemo v namazan pekač (olje, salo, maslo in drobtine). Nato naložimo nadev (zmešamo maslo, dodamo rumenjak, mesnino - narezano surovo hrenovko ali kranjsko klobaso in sneg), povrh pa še polovico polente naložimo z žlicami. Po vrhu naribamo sir. Damo v pečico za 15-20 minut pri 190 °C. Po peki pokrijemo s pekačem, da se skorja omedi. |
PIRIN KRUH |
Razmerje moke (pirina, navadna ...) si naredimo sami - iz samo pirine bo kruh bolj grob in teman. Ob steno damo sol, na sredo pa kvas (z dodanim sladkorjem in toplim mlekom). Z roko zamešamo mehko testo, vmes dolivamo mleko. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati 1 uro ali več. Priti mora enkrat večja količina testa. Drugič pregnetemo (po potrebi dodamo semena ali narezane orehe) in vzhajamo 40 minut. Še enkrat ga pregnetemo in damo v namazan model ali pekač ali s prtičem pokrito in pomokano posodo. Vzhaja naj skoraj eno uro. Obrnemo na pekač in dvakrat zarežemo. Nato damo v vročo pečico. Začnemo pri 200 °C (da se naredi skorjica), nato zmanjšujemo. Peče se do 45 minut. V pečico damo še posodo z vodo, ki bo izhlapevala. Ko je pečen, da damo na leseno desko na rešetki (na pekaču bi spodnja skorja postala vlažna) pokrijemo s prtom. Pustimo, da se ohladi. Takrat bo najbolj okusen. |
vprašanje poslušalke: ali lahko pripravi pasulj iz soje?
odgovor sestre Nikoline: seveda, v tem primeru ne bo fižola, dela pa po istem postopku; podobno lahko druge jedi, kjer je v receptu fižol, naredi iz soje
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 170. oddaja | 168. oddaja » |