178. oddaja
By administrator on Jun 3, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zelenjavna mineštra
pire krompir s čebulo
šparglji z jajci, zelena solata
jagodna torta s prelivom
ZELENJAVNA MINEŠTRA |
Slanino drobno narežemo in jo v kozici popražimo. Med tem sesekljamo čebulo. Če slanico izpustimo, damo olje. Ko čebula zarumeni, dodamo narezan na kolobarje narezan por, in korenček (lahko tudi nastrgan ali narezan na večje kose). Ko je pražena, dodamo česen - ne pražiti, da ne bo grenkasto! Zalijemo z vodo, solimo, malo popramo. Dodamo grah in mezgo. Vre naj 10-12 minut, da se zmehča. Med tem pripravimo špagete. Nalomimo jih in dodamo juhi. Po potrebi solimo, dodam kocko, vejice peteršilja in na koncu naribamo sir (parmezan ali drug sir). |
PIRE KROMPIR S ČEBULO |
Krompir olupimo, narežemo in damo kuhati v slano vodo. Med tem na maščobi pražimo čebulo. Vodo odcedimo v posodo, stlačenemu krompirju pa pridamo čebulo. Počasi dolivamo krompirjevo vodo in mešamo ročno ali z mikserjem. Če čebula še ni pražena, krompirja ne odcediti prehitro. |
ŠPARGLJI Z JAJCI |
Šparglje olupimo, trši del odrežemo ter damo kuhati. Nato jih narežemo (na 1,5 cm velike kose). Na maslo vlijemo jajca, sladko smetano, sol, poper in drobnjak, tako da jajce malo zakrkne. Dodamo še narezane šparglje. |
JAGODNA TORTA S PRELIVOM |
Tortna podlaga se lahko speče tudi kakšen dan prej. Pečemo v nizkih tortnih modelih z robom. Maslo in margarino dobro skremamo. Dodamo rumenjake in polovico sladkorja. Pridamo še mleko in rum ter polovico moke. Zmešamo, da dobimo gosto tekočo podlago. Posebej naredimo sneg, ki mu umešamo še drugo polovico sladkorja. Dodamo osnovni masi ter potresemo še preostalo moko. V počasnih obratih zamešamo. Damo v dobro namaščen (z maslom ali margarino) pekač (tudi v kanalčkih). Pečemo 15-18 minut, da dobi lepo oranžno barvo. Obrnemo na desko, da se ohladi. Namažemo z marmelado (lahko dodamo še sadni sok) in dodamo jagode (v drugem delu leta drugo sadje) - da je ravno z zunanjim robom. Preliv posebej skuhamo v lončku: v hladno vodo damo sladkor in preliv ter nato pristavimo. Dodamo še aromo. Nato mešamo in hladimo, da postane tekoče kot olje. Preverimo: ne sme pronicati skozi sadje, pa tudi pretrd ne sme biti. Če se to zgodi, še malo segrejemo. Koščke lahko okrasimo s stepeno sladko smetano. Torto lahko naredimo tudi v običajnem ali okroglem pekaču. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 179. oddaja | 177. oddaja » |