200. oddaja
By Matjaž on Nov 4, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kašnata juha z zelenjavo
nadevane zarebrnice v gobovi omaki
rahli zdrobovi cmoki
špinačni zvitek
linška torta
čokoladni biskvit
KAŠNATA JUHA Z ZELENJAVO |
Zelenjavo (ohrovt, korenček, koren peteršilja, por, cvetača ...) narežemo na enakomerne koščke in jo popražimo na čebuli. Kasneje dodamo grah (ki ga skuhamo posebej) in kašo (mi smo dali ajdovo). Malo pokuhamo in nato zalijemo z juho ali vodo (ter v tem primeru dodamo kocko). Ko pride do vrenja, malo zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 10-15 minut. Postrežemo s sesekljanim peteršiljem. |
NADEVANE ZAREBRNICE |
Debelo odrezane zarebrnice zarežemo, da vanje oblikujemo žepke. Meso solimo. Odprtine napolnimo z nadevom in s šivanko z dvema ali tremi dolgimi šivi zašijemo. Na vročem olju jih rumeno zapečemo po obeh straneh, prilijemo malo juhe ali vode in pokrito dušimo, da se meso zmehča (odvisno od starosti mesa 30-40'). Nadev: na olju zarumenimo čebulo, dodamo česen, narezane gobe ter jih prepražimo. Začinimo in zamešamo jajce. Ko malo zakrkne, odstavimo. Zamešamo še sesekljan peteršilj. Za omako v lončku razžvrkljamo žlico kisle smetane, žlico paradižnikove mezge, žličko gobveega instanta ali moke. Ko prevre, omako odstavimo ter z njo prelijemo zarebrnice, ki smo jim odstranili nitke. |
RAHLI ZDROBOVI CMOKI |
Kruh drobno narežemo in popražimo na žlici masla. Posebej pristavimo mleko in ko zavre, zakuhamo zdrob. Takoj nato zamešamo jajca in popražen kruh. Počiva, da nastane bolj kompaktno. Oblikujemo enakomerne cmoke in zakuhamo. Mirno in počasi naj vro 10-12 minut. |
ŠPINAČNI ZVITEK |
Lahko je samostojna glavna jed ali priloga namesto testenin ali krompirja. Najprej skuhamo bešamel omako: raztopimo maslo, zamešamo moko in ko je povezana, zalijemo s hladnim mlekom. Z metlico mešamo, da se zgosti in dobimo bel puding. Vre naj 3-4 minute. Odstavimo in dodamo rumenjake (iz beljakov pa naredimo sneg), špinačo, sesekljan peteršilj in česen (če ju ni v špinači), sneg in po njem žlico drobtin ali moke. Rahlo z metlico zmešamo kot biskvit. Damo na pomokan pekač, rahlo poravnamo in damo za 12 minut v 210 °C vročo pečico. Med tem zmešamo sestavine za nadev in prelijemo po biskvitu. S karticami za testo kar na pekaču zavijemo in pečemo še nekaj minut pri 185 °C. Narežemo in naložimo na krožnik. Šunko lahko izpustimo in namesto te naribamo trd sir. |
INŠKA TORTA |
Moko s pecilnim praškom presejemo v skledo, dodamo margarino in z rokami napravimo kašico. Dodamo še vse druge sestavine in hitro zgnetemo testo. Na hladnem naj počiva 20 minut. Dobro polovico testa nanesemo v malo pomaščen tortni model (s premerom 26 centimetrov) in ga z rokami enakomerno razgrnemo. Nabodemo ga z vilicami in namažemo z marmelado. Iz preostalega testa napravimo svaljke ter jih polagamo čez marmelado v obliki mreže. Debelejši svaljek položimo ob obodu modela. Sladico premažemo z beljakom in pečemo v pečici pri 190 °C 45 minut. Ko dobi lepo barvo, temperaturo znižamo. Pečeni torti odstranimo model, ohlajeno narežemo na kose. |
ČOKOLADNI BISKVIT |
Umešamo jajci in sladkor. Med mirnim miksanjem dodajamo olje, nato še hladno mleko s kakavom (je boljši kot čokoladni prah - naredi lepšo barvo) in moko s pecilnim praškom. Ko se moka porazdeli, dobimo lepo, tekoče testo. Pekač (20x32 cm velikosti) dobro namažemo in pomokamo ali na obrezan peki papir. Spečemo pri 190 °C v 15-18 minutah. Pet minut po koncu pečenja, ga obrnemo na desko za sladice ter navlažimo (tudi po robovih) s prelivom. Nato premažemo z marmelado. Prelijemo s stopljeno čokolado (z daljšim nožem razširimo). Po želji lahko potresemo z mandlji ali orehi in ob rezanju dodamo še stepeno smetano. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 201. oddaja | Kuhali smo 200-tič! » |