121. oddaja
By Matjaž on Apr 30, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Čebulna juha
Nadevane zarebrnice v gobovi omaki
Krompirjevi rombi
Beluši v solati
Želva
ČEBULNA JUHA |
Ta juha bo narejena na prirejen slovenski način. Na maščobi pražimo drobneje narezano čebulo. Dodamo dobro odcejen krompir. Mešamo, dokler se da. Začinimo in zalijemo s ½ vroče vode. Pustimo, da se kuha (10-12 min). Zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo preostalo vodo. Dodamo sadni kis ali vino in počakamo, da mirno vre. Ter tik pred serviranjem dodamo peteršilj. Ob juhi postrežemo zlate kroglice ali kruhove kocke. Za dekoracijo po juhi naložimo kakšno rezino pražene čebule. |
NADEVANE ZAREBRNICE V GOBOVI OMAKI |
Meso začinimo in nadevamo (namesto zarebrnic lahko nadevamo tudi puranja prsa, rezina sira naj bo manjša od šunke; lahko nadevamo z listi blanširane špinače in rezino sira). Dobro je, da zašijemo z nitjo - brez vozla. Nato damo zarebrnice opeči na vroče olje. Opečene odložimo na krožnik in na tem olju naredimo omako: popražimo čebulo, dodamo česen, gobe - jih prepražimo. Dodamo sol, poper, juho in jih podušim. Med tem razžvrkljam smetano z moko. Dodamo in pustimo prevreti. Ob koncu za dopolnitev okusa damo vino ali kis. Vložimo zrezke in na umirjeni temperaturi naj jed vre 10-15 minut. |
KROMPIRJEVI ROMBI |
Kuhan krompir stlačimo. Vmes dolivamo olje. Posebej moko zmešamo z margarino. Dodamo krompirju, zraven še rumenjak. Zgnetemo in razvaljamo. Izrežemo rombe in damo na pomazan pekač. Premažemo z beljakom in pečemo 18 minut pri 190°C, da dobijo lepo barvo. (Lahko tudi pred peko potresemo s sirom.) |
BELUŠI V SOLATI |
Beluše tanko olupimo, oleseneli del odrežemo, nato jih skuhamo do mehkega (10-15 min). Dodamo sladkor, ker omili okus in prej se zmehčajo, dobro je tudi dati kakšen košček mlečne maščobe. Vode ne zavržemo! Narežemo jih, nato zabelimo z oljem, dodamo kis ali limonin sok ter še malo popra. Lahko dodamo na listke narezano kuhano jajce in rahlo v suhi ponvi popražen sezam ter po želji peteršilj. |
ŽELVA |
Spečemo biskvit za rulado (brez pecilnega praška!). Peče-nega ločimo od pekača, namažemo z marmelado (isto kot je jogurt za kremo!) in zavijemo. Z ohlajenimi narezanimi kosi obložimo skledo, v katero smo prej pogrnili folijo. Naložimo kremo: zmešamo sestavine, dodamo tudi želatino, ki smo jo zmehčali v mrzli vodi in raztopili v mleku; lahko tudi sadje. Pokrijemo s folijo in ohladimo v hladilniku ter za serviranje obrnemo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 122. oddaja | 120. oddaja » |