125. oddaja
By Matjaž on Maj 28, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ribja juha
špinačni zvitek
testenine s kislo smetano, solata
pehtranova potica
RIBJA JUHA |
To je okusna, a premalokrat kuhana juha. Uporabimo lahko osliče, postrvi ... ribe v vsakem primeru filiramo, lahko tudi potem ko so že kuhane. Na olju popražimo čebulo, dodamo česen. Dolijemo z vodo, da povre in nato zmiskamo s paličnim mešalnikom. Dodamo zelenjavo in ribje meso ter paradižnikovo mezgo (za kislino). Juha naj vre 15 minut. Nato vse vzamemo iz vode in narežemo na primerne koščke. Vrnemo in dodamo še riž (najboljši kakšen pražen od prejšnjega dne) ter naj vre še 15 minut. Po okusu dosolimo, dodamo vino in peteršilj. |
ŠPINAČNI ZVITEK Nadev: |
Na raztopljeno maščobo v kozici stresemo moko ter z metlico pomešamo. Zalijemo s hladim mlekom. Mešamo, dokler ne pride do vrenja. Dobili bomo gladko belo omako. Naj vre 2-3 minute. Posamezno dodajamo rumenjake in sesekljano, dobro ožeto kuhano špinačo s peteršiljem in česnom. Iz beljakov naredimo sneg, ga solimo. Dodamo in potresemo žlico moke ali drobtin. Mešamo z ročnimi metlicami. Testo damo na dobro namazan, pomokan pekač v 200 °C vročo pečico (testo ne sme čakati na pekaču!). Po 15-20 minutah vzamemo iz pečice in namažemo z nadevom ter zvijemo v rulado. Vrnemo v pečico za 15-20 minut, lahko pri malo nižji temperaturi. Razrežemo na pekaču in damo na krožnik. |
TESTENINE S KISLO SMETANO |
Testenine skuhamo v slani vodi. Kuhane odcedimo in zamešamo kislo smetano. Pokrijemo in počakajo do kosila. Pri serviranju potresemo s parmezanom. |
PEHTRANOVA POTICA |
Najbolj je, če pehtran operemo že prejšnji večer, da se dobro posuši. Moko damo v skledo, ob strani sol, v jamico sredi moke pa rumenjake, sladkor (testo se lepše speče), limonino lupino, rum, vzhajan kvas (2 žlici sladkorja in malo toplega mleka), raztopljeno maslo in toplo mleko. Z rokami zamešamo mehko testo. Gnetemo ga 10 minut. Na leseni deski naj pokrito in nič pomokano, a pokrito vzhaja do 90 minut. Razvaljamo. Potresemo pol pehtrana, nato rozine, nato pa še drugo polovico pehtrana. Damo v pekač ali model, nabodemo z vilico. Še naj vzhaja dobro uro. Damo v 180 °C vročo pečico. Peče naj se dobrih 45 minut - naj nas ne zavede lepa barva! Po nekaj minutah damo iz modela in na deski obrnemo ter pokrijemo s prtom, da se ohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 126. oddaja | 124. oddaja » |