236. oddaja
By Matjaž on Jul 14, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz stročjega fižola,
krompirjev zavitek,
cvetača z zeliščnim prelivom,
sadni jogurt
vprašanje: ali bi lahko pehtranove štruklje spekli?
JUHA IZ STROČJEGA FIŽOLA |
Fižol in korenček očistimo in narežemo na rezine oz. listke. V kozici pogrejemo olje in dodamo sesekljano čebulo, zamešamo moko, pomešamo in dodamo zelenjavo in malo pražimo. Zalijemo z zajemalko hladne vode, ostala voda pa je lahko topla oz. vroča. Premešamo, solimo in večkrat pomešamo, da pride do vrenja, a ne sme skipeti. Občasno jo še pomešamo, dodamo jušno kocko ali pečenkin sok. Odvisno od vrste fižola je skuhana v približno 15 minutah. Preden damo na mizo, dodamo vino ali kis ter peteršilj. |
KROMPIRJEV ZAVITEK |
Moki dodamo jajce, olje in kis ter sol. Med mešanjem dolivamo vodo in naredimo srednje krepko testo. Pregnetemo ga, da postane srednje krepko. Na pultu naj pokrito počiva. Tik preden ga bomo razvlekli naribamo surov krompir (kot jabolka). Solimo ga in z rokami premešamo. Damo na razvlečeno (ne preveč tanko) testo, ki ga na strani pomažemo z oljem in raztopljeno margarino. Zavijemo in damo na namazan pekač. Damo v vročo pečico, peče naj se 40 minut. Ko dobiva barvo, ga lahko premažemo z vodo in vrnemo. Tudi ko je pečen, ga lahko premažemo z vodo ali oljem. |
CVETAČA Z ZELIŠČNIM PRELIVOM |
Cvetačo skuhamo v slani vodi (ne sme biti preveč, da bi razpadla - preverimo z vilicami ali zobotrebcem). V skledi naj se ohladi. Večkrat prelijemo po površini in premešamo, da se lepo porazdeli. Nekaj preliva pustimo za konec. |
SADNI JOGURT |
Mleko skuhamo in ohladimo na 37 °C. Nekaj žlic mleka dodamo jogurtu in zmešamo ter vrnemo v posodo. Premešamo in nalijemo v lončke. Lahko so na pekaču na pultu ali v pečici ali hladilniku. Pokrijemo jih s folijo ali prtom. Sadje narežemo ali zmešamo ter ga shranimo v hladilniku. Sproti ga dodajamo jogurtu. 1 lonček jogurta ohranimo za seme! |
vprašanje poslušalke Joži: ali bi lahko kuhane pehtranove štruklje iz 231. oddaje tudi spekli |
odgovor sestre Nikolino: seveda, naložimo jih na namazan pekač (v namazu so lahko tudi v rumu namočene rozine). Peče se do tričetrt ure. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 237. oddaja | 235. oddaja » |