176. oddaja
By Matjaž on Maj 20, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
parmezanov riž v juhi
mesne paštetke
ajdova kaša
špagetna solata z beluši
makova potica
PARMEZANOV RIŽ V JUHI |
Za lahko kostno juho, ker bo naredila boljšo juho, kot jo imamo. Maslo umešamo, posamično dodajamo jajci. Ostale sestavine posebej med seboj pomešamo in dodamo k jajcem. Nato z metlicami v roki zamešamo. Počiva naj 15 minut. Prepasiramo jih v vrelo juho v kozici na pripomočku za čežano ali na tistem za vodne žličnike. Pazimo, da ne padajo eden na drugega in se sprimejo. Pokrijemo in naj vro 5-6 min. Če želimo delati žličnike, pa naredimo sneg. Z žličko jih oblikujemo in damo v vrelo juho. Kuhajo se 8 min. |
MESNE PAŠTETKE |
Kruh namočimo s toplim mlekom. Nato ga zmeljemo skupaj z mesom, ali pa zdrobimo v že zmleto meso. Dodamo fino sesekljano čebulo (ni treba pražiti), strt ali narezan česen, solimo in popramo ter z eno roko zmešamo. Pustimo počivati. Oblikujemo klobasice (kot čevapčiče, a daljše in ne predebele). Na vročem olju jih opečemo. Pobiramo na papirnato servieto. Polagamo jih na kvadrate razvaljanega listnatega testa. Nasprotna vogala zapognemo čez meso, damo na suh pekač, namažemo z jajcem, na vrhu zabodemo z zobotrebcem. Zapečemo v pečici za 20-25 minut, da ima lep videz pečenega. Namesto mesa se lahko ovijejo, pečenice, hrenovke ... |
AJDOVA KAŠA |
Na olju zarumenimo čebulo, dodamo kašo (ki smo jo splaknili na cedilu), dobro premešamo in zalijemo z vročo ali vrelo juho. Posolimo, dodamo sesekljan česen, lovorjev list. Pokrijemo in se mirno kuhlja v pol ure. |
ŠPAGETNA SOLATA Z BELUŠI |
Špagete drobno nalomimo in damo kuhati v vrelo vodo. Komaj al-dente odcedimo in pokapljamo z oljem. Posebej skuhamo beluše (vodi dodamo malo sladkorja). Dodamo narezan por, kumarice, korenček iz juhe, koruzo - po okusu, lahko sami skombiniramo. Zabelimo z oljem, dodamo sol v kisu. Malo naj se marinira. Na koncu potresemo z lepo sesekljanim drobnjakom. Solato lahko obogatimo s kuhanimi jajci, vloženimi gobicami. |
MAKOVA POTICA |
Kvas raztopimo, dodamo moko. Med tem v moko dodamo ostale sestavine in počakamo, da kvas vzhaja (ne na hladne rumenjake). Prilivamo mleko in gnetemo testo. Dodamo še maslo. Z roko naredimo prijetno mehko testo. Dlje se gnete, bolj trdo postaja. Pokrito naj vzhaja 80 do 90 minut. Skupaj zavremo ¼ l mleka, sladkor in maslo. Nato zakuhamo mak in mešamo (kuhamo kot polento). Če je premehko, damo še drobtine. Odstavimo, da se pohladi. Dodamo rumenjake (ali celo jajce, če ni časa narediti snega), limonino lupino, marmelado, piškotne drobtine (se lepo napeče). Nadev namažemo na razvaljano testo in potresemo z rozinami. Zavijemo in damo modele. Nabodemo z vilicami, vzhaja naj 75 do 80 minut. Damo v 180 °C vročo pečico in pečemo cca. 50 minut. Pečeno površino namažemo s kapljicami olja. Obrnemo na desko, pokrijemo s prtičem in nato še folijo in tako naj se ohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 177. oddaja | 175. oddaja » |