255. oddaja
By Matjaž on Nov 24, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
jota iz kisle repe,
zapečen gnjatni krompir,
kitajsko zelje s korenčkom,
kruhove štručke
JOTA IZ KISLE REPE |
Krompir olupimo, narežemo, solimo in damo kuhati. Kuhati damo tudi repo - če je prekisla, jo operemo. Kuha naj se do pol ure. Vmes pogrejem maščobo (zaseko ali ocvirke). Krompir odcedimo (posebej ali k odcejeni repi) in ga stlačimo. Takoj ga zabelimo z vročo maščobo. Obdelamo z metlico. Dodamo repo s tekočino. Če je potrebno, prilijemo, da je primerno gosto. Lahko dodamo česen, mesna omaka, po potrebi solimo ... |
ZAPEČEN GNJATNI KROMPIR |
Krompir olupimo, narežemo na listke in damo kuhati. Po 10-12 minutah ga odcedimo in pokapljamo z oljem in pokrijemo, da počaka tudi do pol ure (ostal bo mehak , meden, če bo odkrit, se bo naredila skorjica). Vmes narežemo meso (ali kranjsko klobaso ali od narezka ... ali nariban sir). Posodo namažemo (navadni pekač tudi potresemo z drobtinami skozi cedilo). Izmenoma nalagamo krompir in nadev, na vrhu naj bo krompir. Prelijemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z naribanim sirom (da se krompir ne bo zapekel in postal trd). Pečemo 30 minut pri 190-200 °C. Naj ne ostane v pečici, ampak posebej pogrejemo zamudnikom. |
KITAJSKO ZELJE S KORENČKOM |
Zelje narežemo na rezance. Korenček olupimo in naribamo. Premešamo. Tik pred serviranjem, dodamo olje, sol s kisom in po potrebi še popramo (k zelju sodi poper). Če dodamo preveč kisa, okus popravimo z dodatkom vode. Če je preveč olja, je treba še dodati solato. Zato olje dodajamo previdno. |
KRUHOVE ŠTRUČKE |
V skledo presejem moki, ob strani dam sol, v sredino damo vzhajan kvas in ga zamešamo moko. Nato dolivamo tekočino in naredimo srednje mehko testo. Na koncu dodamo še olje - štručke bodo boljše, bolj sveže (ker delamo iz pšenične moke in izdelki so suhi). Gnetemo 5-10 minut in pokrijemo, da vzhaja približno 90 minut. Na pomokanem prtu ga razvaljamo kot za potico. S koleščkom razrežemo na tri pasove 10-12 cmi široke in nato v vsakem pasu naredimo ozke trikotnike. Na osnovno stranico damo košček sira ali orehovo jedrce. Konice zavihamo in zavijemo (po potrebi testo potegnemo) in z zaključkom spodaj odlagamo na namazan pekač (s papirjem od margarine ali peki papir). Vzhajajo naj dobre ure, nato jih premažemo z jajcem (naj ne pronica na pekač). Če nismo nič notri zavili, na vrhu zdaj damo sir ali sezam ali orehova jedrca ... Pečemo 15-20 minut pri 200 °C. Ker v testu ni jajc, ne dobijo barve tako hitro. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 256. oddaja | 254. oddaja » |