Svetovalnica, 9. september 2019
By Matjaž on Sep 9, 2019 | In Sladica, Zelenjavna, odgovori, Krompir | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je sedemnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo o grudicah v marmeladi iz grozdja vrsta izabela, paradižnikovi mezgi oz. kečapu, bananinih palačinkah, slivovih cmokih iz krompirjevega testa, pripravi mesa kozlička, pečenju krompirja v pečici, hladnuh polnjenih paprikah, lupljenju lešnikov, in kako pravilno ocvreti sir in bučke.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Grudice v marmeladi
Poslušalka je spraševala, zakaj se v marmeladi iz grozdja izabela pojavljajo grudice - kot vinski kamen. Sestra pravi, da se to težko prepreči. To ni prijetno za pojesti, ni pa nič škodljivo.
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Krompir skuhamo v olupku in ga takoj olupimo ter čim bolj vročega stlačimo. Zabelimo z maslom (6 dag na 1/2 krompirja), solimo in dodamo jajca (lahko samo rumenjak, ker bolj rahljajo testo). Premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo moko (1/3 glede na količino krompirja) ter naredimo cmoke. Slive izkoščičimo, v prazen prostor ne dajemo sliv.
Kako pripraviti kozličkovo meso?
Meso damo v marinado (vsaj uro, dve prej): sol, česen, šetraj, rožmarin, brinova jagoda, zrno popra ... Lahko dodamo malo korenja, lovorov list. Na dno pekača damo malo vode ali juhe, naložimo meso z marinado ter obvezno pokrijemo. Peče se 3/4 ure pri 190 stopinjah, po potrebi podaljašamo in na koncu odkrijemo. Meso lahko spečemo tudi na posodi na štedilniku ... Večkrat pogledamo in po potrebi prilijemo.
Pečenje krompirja v pečici
Kako naj pečem krompir v pečici, da se čebula ne bo smodila, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina pravi, naj jo čim bolj pomeša med krompir ali da na dno.
Hladne polnjene paprike
To sodi k narezkom ali podobnim jedem. Prepusti naj se domišljiji, svetuje sestra Nikolina: polni jih lahko s francosko solato ali drugimi zrnatimi solatami, tudi s skuto z drobnjakom ...
Kako oluščiti lešnike?
Lešnike stremo, nato jih damo na pekač in v pečico pri cca. 100 stopinj Celzija, da se presušijo in kožica popoka. Nato jih v servieti zmanemo ter izpihamo kožice.
Kako prav ocvreti sir in bučke?
Sir pripravimo na dunajski način (moka, jajce, drobtine), bučke pa lahko v pivovem testu. Najprej pa jih posolimo in nato obrišemo s servieto. Cvrenje naj poteka v odprti posodi, sicer bo para dvignila skorjico.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 23. september 2019 | Svetovalnica, 26. avgust 2019 » |