Svetovalnica, 23. september 2019
By Matjaž on Sep 23, 2019 | In Zelenjavna, odgovori, Krompir, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je osemnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: zakaj marelična marmelada na vrhu temni, o vlaganju stročjega fižola v slanici, o peki kozlička oz. jagenjčka, pripravi sataraša, vlaganju jajčevcev, pranju orehovih jederc, ostopljeni skorji potice, pripravi gob, juha iz špinače
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zakaj marelična marmelada na vrhu temni?
Če je samo malo temnejša, ni nič narobe. Če pa se pojavlja mrenica ali plesen, je pa nekaj bilo narobe s konzerviranjem in jo bo treba hitro uporabiti.
Fižol v slanici
Fižol skuhamo v slani vodi (ne preveč in ne premalo) in ga nalagamo v pogrete kozarce. Vodo dosolimo in s to slanico zalijemo (vrela mora biti). Zapremo in postavimo na pokrovček ter pokrijemo z odejo.
Poslušalka o peki kozlička oz. jagnjeta
Meso se opere in osuši ter z zmesjo soli, popra in paprike odrgne in pusti eno uro. Preložimo v pekač in prelijemo s toplim maslom. Dodamo vejice rožmarina in pečemo v pečici. Pokrijemo s folijo, ki jo ob koncu odstranimo. Po potrebi zalijemo s toplo vodo.
Sataraš
Potrebujemo čebulo, papriko in paradižnik ter jajce. Narezano čebulo pražimo, solimo, dodamo narezano papriko. Paradižnike narežemo in odcedimo in ga dodamo. Pokrijemo in premešamo. Dosolimo. Nazadnje po želji dodamo razžvrkljana jajca da zakrknejo. Pika na i je narezan peteršilj.
Vlaganje jajčevcev
Očistimo in narežemo na rezine, palčke ali večje kocke. Posolimo in obtežimo. Tekočino popivnamo. Prepražimo in posolimo ter naložimo v kozarce in zalijemo z oljem.
Kako oprati jedrca orehov?
Operemo jih v zelo topli vodi in premešamo. Odcedimo. Damo na prt, da se dobro osušijo, nato jih damo na pekač in v pečico ter osušimo pri 100 do 120 stopinjah. Vmes večkrat premešamo, paro spustimo iz pečice. Če so lepo posušeni, se lupinica lepo odstrani.
Zakaj potica pri peki odstopi?
Skorja pri strani v večji verjetnosti odstopi zaradi premalo ali preveč vzhajanja. Naj ne vzhaja pri izvoru toplote, ampak pri kuhinjski temperaturi in sicer uro in 15 minut. Površino prebodemo in damo v 175 stopinj Celzija vročo pečico. Paziti moramo tudi, da ne zavijemo preveč.
Špinača in krompir
Juho ali špinače ali blitve lahko pogrejemo naslednji dan, nič ne bo narobe oz. škodljivo, le okusnejša ne bo tako. Boljše je, da jo pripravimo na pol (ne do konca), jo damo v kozarec in hermetično zapremo, to pa čez nekaj dni povremo in dokončamo.
V nadaljevanju je povedala, ko narediti okusno jed iz špinače oz. blitve in krompirja.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 7. oktober 2019 | Svetovalnica, 9. september 2019 » |