Svetovalnica, 24. avgust 2020
By Matjaž on Avg 24, 2020 | In Zelenjavna, odgovori, Zelje, Potica | Pošlji odziv »
Paradižnikova mezga, paradižnikova omaka, porova solata, konzerviranje česna, vlaganje paprike, odstopanje skorje pri potici, gratinirana zelenjava, pesto za ozimnico, kisanje zelja - to so bila vaša vprašanja za šestnajsto Svetovalnico s sestro Nikolino v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Paradižnikova mezga
Paradižnik očistimo in operemo ter narežemo na večje kose. V lonec z debelejšim dnom najprej damo malo olja, nato pa naložimo paradižnik. Dodamo tudi šopek zelenja: peteršilj, zelena, bazilika. Med kuhanjem večkrat pomešamo.Odstranimo morebitno odvečno tekočino (lahko uporabimo za juho) ter spasiramo. Solimo: na 5 l mezge 1 žlico soli. Mirno naj vre 15 minut. Vrelo nalagamo v pogrete steklenice ali kozarce. Takoj jih zapremo in počasi ohladimo.
Paradižnikova omaka
Čebulo fino sesekljamo in prepražimo do rumene barve. Potresemo s kavno žličko pirine moke in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Po potrebi solimo, lahko dodamo žlico pečenkinega soka ... Vre naj nekaj minut. Če je premalo gosta, dodamo kislo smetano s ščepom pirine moke. Posebej skuhamo nadevano papriko, in sicer v posodi, kjer smo najprej karamelizirali nekaj sladkorja. Dodamo paprike in zalijemo z vodo ali juho.
Porova solata
Por očistimo in na pol prerezan ter narežemo na drobne rezance (20 dag). Naribamo svež korenček, skuhamo 1 krompir, narezan na rezine. Toplega stresemo po poru in premažemo. Lahko dodamo še malo koruze, obvezno pa kis in olje. Druga možnost je jogurtov preliv: navadni jogurt, kisla smetana, žlica olja, nožev vrh gorčice ali majoneza, limonin sok, sol ... Okrasimo z vejicami peteršilja.
Konzerviranje česna
Česen narežemo na rezine, damo v sekljalnik ali multipraktik, solimo in dolivamo olivno olje, da postane kremasto. Naložimo v majhne kozarčke ali plastične posodice ter naložimo v skrinjo. Ob uporabi z žličko postrgamo ...
Vlaganje paprike
Narezano papriko prevremo v posodi s slano vodo, naložimo v ogrete kozarce in s slano vodo zalijemo. Lahko očiščene paprike hranimo v kozarcih s paradižnikovo mezgo. Take so še posebej uporabne za pripravo nadevanih paprik.
Zakaj potica poči?
Poči, če je testo suho in potica počasi vzhaja. V modelu naj vzhaja 75 minut, nato jo nabodemo in namažemo ter damo v pečico pri 175 stopinjah Celzija. Lahko pa poskusite tako, da potico zavijete in vložite v modele. Nabodite in namažite ter postavite v hladno pečico. Priključite na 190 stopinj Celzija in tako, nevzhajano, specite. Tretja možnost pa je, da naložimo več drobnejših zavitkov na pekač, vmes naj bo malo prostora, površino pa namažemo z oljem.
Gratinirana zelenjava
Zelenjavo blanširamo oz. krepko al dente skuhamo v slani vodi. Položimo jo v vrelo vodo. Preiskusimo z vilico in zobotrebcem. Vodo uporabimo za juho. Zelenjavo naložimo v namazano posodo in potresemo z naribanim sirom ter damo pod žar. Lahko pa prelijemo z bešamelom in potresemo s sirom ter zapečemo, da nastane skorjica (od 12 do 20 minut).
Pesto za ozimnico
Sesekljane ali zmlete sestavine posolimo in prilivamo olivno olje, da nastane gosta omaka. To naložimo v kozarce.
Kisanje zelja
Imam več zrelega zelja in me zanima, če ga lahko narežem za kisanje, je vprašala poslušalka Marija. Sestra Nikolina je odgovorila: seveda, nariba naj ga v posodo in sicer v plasteh: med vsako plast zelja soli, doda malo popra, kumine in lovorov list. Z roko potlači, pokrije s servieto ali pokrovko in obteži. To se bo v toplih dneh kisalo 14 dni. Slanica ne sme iti čez rob posode.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 14. september 2020 | Svetovalnica, 3. avgust 2020 » |