Svetovalnica, 7. februar 2022
By Matjaž on Feb 11, 2022 | In Sladica, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Klobase v olju, matevž, brezglutenski kruh, brezglutenski krofi, vampi, rolada, potica, buhteljni ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Brezglutenski kruh in krofi
Kako speči brezglutenski kruh, iz pripravljene mešanic je težko speči, sprašuje poslušalka. V ajdovi moki ni glutena, zato je kruh samo iz ajdove moke precej trd, zato naj ga zamesi z vzhajalnim sredstvom, mineralno vodo, mlekom ... Neprimerno lažje bi bilo, če bi lahko naredila kruh iz 2/3 ajdove in 1/3 pirine moke. Iz kupljene moke: pol kvasa na kilo moke, zamesi z mlekom, soli in prilije olje. Naredi prijetno krepko pesto, naj vzhaja. Z mokro roko oblikuje štručke, jih odlagamo na papir, vzhajamo in pečemo. Zlepa ne dobijo barve, zato jih pečemo na visoki temperaturi.
Tudi krofi bi se lahko naredili iz brezglutenske moke, sicer sestra še nima tovrstne izkušnje.
Poslušalka Nada je svetovala, naj za brezglutenski kruh kupi psilium trpotec v prahu in ga preseje v moko.
Hladna potica
Zakaj potica med peko poči, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina je najprej pomislila na to, da je testo pregosto, pretrdo, preveč suho ... Boljše je namesto vode dati mleko, vedno pa takočino dodajamo po žlicah ... Je pa to odvisno tudi od tipa moke. Moka tip 400 je bolj suho in je treba dodati več tekočine.
Klobase v olju
Poslušalka je dala prekajene klobase v olje, a so bile trde. Sestra ne vidi vzroka za to. Morda je kriva sestava klobas, lahko pa tudi, ker so bile na preveč hladnem. Ana iz Grobelnega je povedala, da so pri njih klobase skuhali, ohladili in dali v olje. Suhe klobase pa so shranili, zavite v časopisni papir, v pšenici. Tilka iz Logatca pa je dejala, da so klobase dali tri dni sušiti, nato so jih umili in dali v kozarec z oljem, take klobase so potem skuhali.
Matevž
Fižol, ki smo ga prejšnji večer namočili, skuhamo, posebej skuhamo še krompir (ne pozabimo soliti). Vsakega zase pretlačimo in nato sestavimo. Fižol lahko pretlačimo preko pasirke. Zabelimo s prepraženo čebulo, ocvirki ali kuhano kranjsko klobaso.
Nadev iz snega
Poslušalka je sestro Nikolino vprašala glede peciva, ki je imelo nadev iz snega. Dobro bi bilo vanj dati drobtine ali gustin ali puding ali orehe oz. lešnike s piškotnimi drobtinami.
Puhasti buhteljni
Kako naj bodo rahli in puhasti, je vprašala poslušalka. Sestra svetuje, naj doda še malo mleka v testo, da je fino žametno in tudi da ga dvakrat vzhaja in dvakrat pognete.
Rulada
Zakaj se rulada prime na peki papir, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina svetuje, naj ga pokaplja z nekaj kapljicami olja in jih s čopičem razmaže. Na to se vlije masa in takoj postavi v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Pečeno je v 10-12 minutah v brezventilacijski pečici. Lahko pa pekač samo namaže z maslom ali salom in minimalno potrese z moko. Je pa odvisno od materiala pekača ...
Vampi
Vampe skuhamo in narežemo. Prepražimo čebulo in po želji dodamo narezano hamburško slanino. Temu dodamo narezane vampe ter popražimo. Posolimo in dodamo paradižnikovo mezgo. Zalijemo in pokrijemo, da malo povrejo. Po potrebi jih zgostimo s podmetom.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 21. februar 2022 | Svetovalnica, 24. januar 2022 » |