Svetovalnica, 11. julij 2022
By Matjaž on Jul 15, 2022 | In Juha, odgovori, Bučke | Pošlji odziv »
Zelenjavna juha, kompot iz marelic, marelični cmoki, bučke in kumare v skrinji, uporaba koruzne moke, zelenjavni polpeti, pica ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zelenjavna juha
Kako lepo je v teh dneh skuhati dobro zelenjavno juho iz zelenjave, ki raste zdaj na naših vrtovih. Seveda si vsi želimo, da bi naredili morda kako drugače, kot smo prejšnja leta lani. Ali lahko vso zelenjavo združimo v eno juho ali je treba vendarle delati kaj z glavo pri izbiri zelenjave? Sestra Nikolina je odgovorila, da lahko združimo to, kar nam nudi vrt. Ta zelenjava gre lepo skupaj, jesenska pa pol spet skupaj recimo kot je zelje. Zdaj prednjači pred vsemi lahko mlad stročji fižol, mogoče še malo graha, sveže korenje, peteršiljeva koreninica … Lahko jo pripravimo na dva načina. Če imamo majhno včerajšnje čiste juhe, ki je ostala, pa še malo dolijemo vode, ali bomo majhno krompirja kuhali, damo v to vrelo tekočino kuhat zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Proti koncu lahko namočimo še šopek zelene in peteršilja, dodamo še malo lovorja, posolimo … Preden damo juho v skledo na mizo dodamo po želji še žlico kisa. Drugi način pa je kot kuhanje mineštre: na maščobi popražimo čebulo, seveda dolijemo še malo vode, da se čebula mal pokuha in nato v juhi razpade in še majhno gosti. Lahko po tej čebuli, ko začne pražit, rahlo poprašimo z moko in malo pomešamo. Dodamo narezano zelenjavo, kakor za predhodno juho. Premešamo in ko pride do vrenja, umaknemo, da mirno vre. Lahko dodamo žlico kisa, peteršilj in zeleno kot zgoraj. Delo je drugačno, tudi okusa sta drugačna.
Marelični kompot in cmoki
Koliko časa se kuhajo marelice (pa tudi) za kompot? Kako zapirate marelične cmoke? Narezano sadje skuhamo (a pazimo, da ne preveč) naložimo v kozarec ter zalijemo s toplo osladkano vodo. Med kozarce prilijemo vročo vodo. Damo jih kuhati do 10 minut: počakamo, da voda zavre in potem pustimo v loncu ohlajati in s tem, da je kuhano in se zmehča, je tudi vakuumsko zaprto. Breskve se kuhajo malo več - 15 do 20 minut. Če so veliki kozarci in so gosto naloženi, je dobro vmes kozarce iz sredine s stranskimi zamenjati. Potem se preložijo v škatlo ali jih zavijemo v deko ali frotirko. Za cmoke pazimo, da je mesto zapiranja nad lupino, ne nad delom, kjer lahko izteka sadni sok. Boljši rezultat dosežemo, če sadja ne izkoščičimo. Pri slivah si lahko pomagamo tako, da izkoščičeno sadje stisnemo in zamrznemo in nato oblikujemo cmoke. Sladkor ponudimo ob serviranju.
Konzerviranje bučk
Narezane ali naribane lahko damo v skrinjo. Uporabimo jih lahko za omake, juhe, zavitke, pite … Bučke lahko vložimo v kozarce – kot kompot izgleda. Narezane damo v okisano vodo samo rahlo prevreti (preverimo z zobotrebcem), naložimo v kozarce, zalijmo s sladkorno raztopino … Tudi kumare naribamo in zamrzujemo … Iz teh naredimo omako ali prikuho h krompirju.
Uporaba koruzne moke
Iz nje lahko spečemo kruh ali pa naredimo žgance. Moko stresemo v slano vodo, na sredini naredimo luknjico in pustimo, da prevre. Odcedimo, premešamo, zabelimo z vročo maščobo (maslom, oljem, ocvirki, zaseko – da zacvrrči, ko polijemo). V majhnih količinah prilivamo ‘žgančevko’, so dobimo drobljive žgance. Koruzno moko lahko uporabimo za podmet, za paniranje rib ali zrezkov ali buč … za zgostitev juh …
Zelenjavni polpeti
Lahko so špinačni, iz ohrovta, iz različne zelenjave (korenje, fižol …), iz bučk … Osnova je podoba: razžvrkljamo dve jajci, dodamo dve žlici moke, žlico drobtin, moke, sol in malo česna. Počakamo, da se malo zgosti. Posebej naribamo bučke, jih nežno posolimo, ožamemo in dodamo jajčni masi. Premešamo in z žlico zajemamo ter položimo na namaščeno dno posode, kjer jih z obeh strani rumeno zapečemo. Lahko jih ponudimo zraven krompirjeve priloge, testenin ali še česa drugega ali pa samostojno. Tako pa pripravimo lahko še z ostalo zelenjavo, ki je tudi na drobno narezana ali naribana. Špinačne polpete pa naredimo tako, da špinačo blanširamo v vroči vodi, odcedimo in fino sesekljamo (ne zmiksati), dodamo peteršilj, malo česna in popra, jajce, žlico drobtin ali pirine moke. Iz te mase naredimo polpete in jih spečemo kot prej.
Pica
Za en pekač potrebujemo 30 dag moke, pol žličke soli ob strani, v jamici raztopimo v malo mlačnega mleka en dag kvasa, dodamo še malo sladkorja. Ko kvas začne vzhajati, mešamo, dodajamo toplo mleko, jajce, 2 žlici olivnega olja in testo dobro pregnetemo. Postrgamo skupaj in pokrijemo s prtičem. Nato pripravimo kečap, origano, smetana s kuhanega mleka, kislo kumaro … Na nadev uporabimo šunko, ostanek narezka, tuno iz konzerve … zelenjavo, olive … Pekač namažemo s trdo maščobo, testo razvaljamo v velikosti pekača in ga z roko prenesemo na pekač ter pritisnemo do robov. Najprej namažemo kečap, nato naložimo sesekljane kumare in olive ali kakšno drugo zelenjavo, del potresemo s tunino, del s šunko, na vrhu naribamo sir ter postavimo v 200 °C vročo pečico za 12 do 15 minut. Nekaj minut pred koncem lahko na vrhu ubijemo še eno jajce.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 25. julij 2022 | Svetovalnica, 27. junij 2022 » |