Kategorija: Uncategorized

109. oddaja: Dva očeta razlagata Magnificat

V nocojšnji katehezi smo soočili dva očeta, ki sta se lotila razlaganja istega besedila, in sicer Marijine hvalnice Magnificat. To sta Origen iz Aleksandrije, iz 3. stoletja, in Ambrozij iz Milana, iz 4. stoletja. Več kot očitno je, da se je Milančan nav… more »

108. oddaja: Patristično popoldne

Kot radijska kateheza je bilo predstavljeno slovensko patristično popoldne - potekalo je 12. januarja 2023 - in okrogla miza na njem, ko je bila predstavljena knjiga Latinski očetje o molitvi. Na okrogli mizi so sodelovali urednik in prevajalec knjige br… more »

107. oddaja: Pisma in poezija papeža Damaza

Papež Damaz (+ 366) se sicer ni zapisal v zgodovino teologije kot velik mislec, bil pa je velik pesnik in je poskrbel za poetične napise na grobovih mučencev v rimskih katakombah. Med drugim je odkril talent našega rojaka sv. Hieronima, katerega je usmeril k prevajanju Svetega pisma in se z njim dopisoval. more »

106. oddaja: Cerkev kot karavana / Sinodialna ekleziologija Ireneja Lyonskega

Irenej Lyonski (+ ok. 202) je v svojem delu Zoper krivoverstva skoval izvirno podobo, ko Cerkev vidi kot karavano (bratov oz. apostolov). S pomočjo drugih odlomkov iz njegovega dela bomo skušali bolj vstopiti v to ekleziološko metaforo in razgniti njen p… more »

105. oddaja: Latinski očetje o skušnjavi v očenašu

 S pomočjo besedil Tertulijana, Ciprijana in Avguština je mogoč neposreden stik z naukom o molitvi, ki so ga učili zahodni očetje v zvezi s šesto prošnjo Gospodove molitve. Vsi soglašajo, da ni Bog tisti, ki vodi v skušnjavo, marveč on zgolj dopusti, d… more »