Kategorija: Uncategorized

121. oddaja: Jezusova oporoka ob vnebohodu pri Avguštinu

Sv. Avguštin (354-430), veliki cerkveni oče iz Severne Afrike, je leta 407 v velikonočnem času predstavil Prvo Janezovo pismo. V kontekstu vnebohoda je razložil zadnje Jezusove besede učencem na zemlji: njegovo naročilo za oznanilo evangelija in skrb za edinost Cerkve. V moči Svetega Duha bo Cerkev to izpolnjevala do konca sveta. more »

120. oddaja: Veselimo se velikonočne sveče

Exsultet, hvalnico sveči ali velikonočno naznanilo (praeconium paschale), besedilo, ki ga samo enkrat na leto poslušamo na samem začetku velikonočne vigilije, smo vzeli pod drobnogled za tokratno katehezo. Nastalo naj bi med letoma 400 in 600 in se je in se je vedno malo spreminjalo, nazadnje v prenovi bogoslužja po drugem vatikanskem koncilu. more »

119. oddaja: Ciril Jeruzalemski pripravlja katehumene na krst

Sv. Ciril Jeruzalemski (ok. 313 - 386) je bil škof v Eliji Kapitolini, ki ji je prav on pomagal, da je spet postala Jeruzalem, sveto mesto. Na mestih, kjer so se dobrih 300 let prej odvili osrednji dogodki našega odrešenja, je uvajal katehumene v vero. more »

118. oddaja: Kaj nam narekuje spokorni Gregorij iz Nareka

Gregorij iz Nareka, Armenec iz časa okrog leta 1000, je najslavnejši armenski svetnik in učitelj duhovnega življenja. Ko je njegov oče ovdovel, je šel s tremi sinovi v samostan, kjer je bil malo Gregor deležen odlične izobrazbe s strani materinega brata.… more »

117. oddaja: Antonove apoftegme nas učijo o puščavi

Anton, imenovan Veliki oziroma pri nas znan kot sv. Anton Puščavnik, naj bi po izročilu živel več kot sto let, od 250/51 do 356. Rojen je bil v koptski vasi, v krščanski družini. Znamenito je njegovo spreobrnjenje ob poslušanju evangelija o bogatem mladeniču. V abecedni zbirki izrekov svetih puščavnikov je zaradi črke A in zaradi pomembnosti na prvem mestu. Njegovi izreki in anekdote so se kot dragoceni vzgojni biseri predajali iz roda v rod. Tudi v današnjih digitalnih puščavah nam lahko ponudijo bogat pouk, če se jih le lotimo razbirati na ustrezen način. more »