251. oddaja
By Matjaž on Okt 28, 2010 | In Uncategorized | 1 odziv »
nadevana paprika,
čebulni krompir,
kokosove rezine,
vprašanje: kako narediti drobljive žgance?
NADEVANA PAPRIKA |
Vzamemo dve vrsti mesa (pol govejega, pol svinjskega), ki ga zabelimo s prepreženo čebulo. Lahko pa ga tudi pražimo na čebuli. Dodamo še strt česen, jajce, na pol pražen riž (boljši, kot neposredno iz vrečke, sicer naredi trd nadev, ker posrka tekočino iz mesa). Z roko premešamo, če je potreba dodamo še vodo. S tem napolnimo paprike, a ne do vrha. |
ČEBULNI KROMPIR |
Krompir olupimo, narežemo na listke in ga skuhamo v 10-ih minutah. Odcedimo, pokapljamo z oljem, pokrijemo in postavimo na toplo. Krompir se tako omedi. Čebulni krompir: čebulo popražimo na olju in jo zabelimo takoj, ko smo krompir odcedili, nato lahko čaka v posodi. |
KOKOSOVE REZINE |
Maslo narežemo na rezine in se na kuhinjski temperaturi omehča. Z mešalnikom ga skremamo, dodamo rumenjake in sladkor, da dobimo gladko maso. Dodamo mleko in moko s pecilnim praškom. Zlijemo v namazan pekač. Na pol zapečemo (10-12 minut pri 190 °C), vmes naredimo sneg, za aromo damo limonin sok ali žlico ruma. V trd sneg posamič zamešamo sladkor. Pecivo vzamemo iz pečice in ga namažemo z marmelado. Nato v sneg z metlico v roki zamešamo kokosovo moko ter to enakomerno nanesemo na biskvit. Vrnemo v pečico, lahko višje, da nastane lepo rjava barva |
vprašanje poslušalke: Kako narediti ajdove žgance, da bodo suhi, drobljivi, da se ne bodo pacali? |
odgovor sestre Nikoline: Kuhati se dajo v vrelo slano vodo, voda mora kupček prevreti, če naredi še luknjo v sredini, vre še tam in se še boljše prekuha. Ko je moka kuhana (10-15 minut), pokrovko pripnemo in odcedimo žgančevko. Nato z močnejšo kuhavnico z ravnim koncem kratko mešamo in po žlicah pridajamo žgančevko, da se delajo veliki cmoki, ne smejo pa biti mokri. Zabelimo z vročim oljem (pri pol kile moke 4 žlice olja), maslom, zaseko, ocvirki in nato z dvorogelno vilico meša ter se bo začelo drobiti. Koruzni so hitreje obdelani. |
1 komentar
Napiši komentar
« 252. oddaja | 250. oddaja » |