17. oddaja
By Matjaž on Apr 26, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Drobnjakovi štrukeljci v juhi,
Krompirjev pire s prekajeno mesnino,
Porova solata,
Kraljeva pogača
DROBNJAKOVI ŠTRUKELJCI V JUHI |
Moko presejmo v skledo, v sredini napravimo vdolbino za jajce, olje, sol, lahko tudi malo kisa. Po malem prilivamo mlačno vodo in mesimo tako dolgo, da je testo na sredini vedno gladko. Testo naj ne bo pretrdo. Delovno površino pomokamo in na njej testo temeljito gnetemo, da postane bleščeče in gladko. Potem ga odložimo na pomokano podlago in pokrijemo s skledo, da počiva pol ure ali več. Na pomokanem prtu testo nekoliko razvaljamo in ne pretanko razvlečemo do roba mize, ne čez. |
KROMPIRJEV PIRE S PREKAJENO MESNINO |
Krompir operemo, olupimo, narežemo na četrtine, solimo, zalijemo z vodo in damo kuhat. Vre naj 15 minut. Kuhanega odcedimo v skledo, stlačimo in zamešamo žlico smetane, rumenjaka ter z metlico dobro premešamo. Potem pridamo še sneg iz beljakov in ga s počasnimi obrati zamešamo. Posodo - pekač ali skledo za narastke - namažemo s trdo maščobo, potresemo z drobtinami in naložimo polovico krompirja. Po njem naložimo tanko narezano prekajeno meso ter pokrijemo s krompirjem. Na vrhu namažemo s kislo smetano ali raztopljenim maslom in še rahlo potresemo presejane drobtine. Jed damo v pečico, ogreto na 190 °C in rumeno zapečemo - 30 minut. Serviramo v isti posodi, kot smo pekli. |
POROVA SOLATA |
Oprani, odcejeni por drobno narežemo. Na majhne kocke narežemo kuhan korenček (iz juhe) in damo k poru. Prav tako pridamo koruzo in živila rahlo premešamo. Zabelimo z oljem, malo popramo ter prilijemo kis, v katerem raztopimo sol. Premešamo in pustimo, da se solata marinira. Zabelimo lahko tudi z jogurtnim prelivom: zmešamo lonček jogurta, 1-2 žlici kisle smetane, kratko miksamo in prilivamo do dve žlici olja. Nato preliv solimo, popramo, okisamo - preliv naj bo nekoliko pikanten. Solata bo še okusnejša, če pridamo 10 dag na kocke narezanega, kuhanega krompirja. |
KRALJEVA POGAČA |
Penasto umešamo margarino. Izmenjaje dodajamo rumenjake z žlico sladkorja. Preostali sladkor vtepemo v trd sneg in ga rahlo zmešamo z moko, pomešamo s pecilnim praškom in naribamo limonino lupino. Testo razgrnemo na namazan iz moko potresen pekač za prst na debelo. Pečemo 20 minut pri 185 °C. Ne popolnoma pečeno testo vzamemo iz pečice in takoj potresemo s piškotnimi drobtinami, naložimo bogato rezine sadja ter prilijemo s prelivom - orehovim biskvitom: iz beljakov napravimo trd sneg, vtepemo sladkor, rumenjake in zamešamo orehe pomešane s cimetom in limonino lupino. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 18. oddaja | 16. oddaja » |