16. oddaja
By Matjaž on Apr 19, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zelenjavna juha,
Omletni narastek,
Krompirjeva prikuha s hrenom,
Snežni žličniki v lešnikovi kremi
ZELENJAVNA JUHA |
Oprano zelenjavo olupimo in narežemo na male kocke, cvetačo na manjše cvetke, stebla na kocke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo juho, prilijemo še pol litra vode od krompirja na koncu kuhanja. Juho solimo, nazadnje malo popopramo. Po želji zakuhamo rezančne krpice ali podobno zakuho. Juha naj počasi vre, a ne predolgo, da zelenjava ne bo izgubila vse svoje arome. Okus lahko dopolnimo z žlico kisa. Preden juho serviramo jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. |
OMLETNI NARASTEK |
Za omletno testo razžvrkljamo jajci in pridamo mleko. Zamešamo moko in z metlico umešamo gladko testo. Prilijemo še mineralno vodo in razmešamo. Testo naj bo redko, da bomo lahko spekli tanke omlete. Če smo jih naredili zvečer, jih pokrijmo, da se ne bodo posušile. |
KROMPIRJEVA PRIKUHA S HRENOM |
Krompir olupimo, prerežemo, solimo, zalijemo in skuhamo. Vre do 20 minut. Kuhanega odcedimo v skledo, stlačimo, vmes prilivamo olje, krompirjevko, dodamo sveže nariban hren (lahko tudi iz kozarca), kis, po potrebi solimo in prilijemo krompirjevke, da naredimo sočno prikuho. Takoj jo serviramo. Jed lahko potresemo z drobnjakom ali peteršiljem. |
SNEŽNI ŽLIČNIKI V LEŠNIKOVI KREMI |
Iz beljakov napravimo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor in malo vanilijevega sladkorja. Mleko zavremo v široki kozici in pridamo vanilijev strok. Zakuhavamo žličnike, ki jih z dvema žlicamo, ki smo ju namočili v mleko, gladko oblikujemo iz snega. Pokrijemo in pazimo, da mleko zelo mirno kuhlja, tako da kepe narastejo. To traja nekaj minut. Nato jih z lopatko poberemo in odlagamo kompotove skodelice ali skupno skledo. V mleko zakuhamo nove! |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 17. oddaja | 15. oddaja » |