18. oddaja
By Matjaž on Maj 3, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zdrobova juha,
Mesne paštetke,
Kumarični krompir,
Princes krofi
ZDROBOVA JUHA |
V kozici segrejemo maščobo in na njej popražimo zdrob. Ko rahlo zarumeni, prilijemo najprej četrt litra hladne vode, razmešamo in takoj prilijemo vso ostalo tekočino. Večkrat premešamo in juha naj vre od 5 do 8 minut. Ploščo izključimo in v juho med mešanjem z vilico zakuhamo razžvrkljani jajci. Drobno naribamo surovi korenček, ga zamešamo v pripravljeno juho, potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom ter ponudimo. Lahko porabimo tudi čisto juho in ji dolijemo krompirjevo vodo. Zakuhamo zdrob, legiramo z jajcem. |
MESNE PAŠTETKE |
V mleko namočen kruh in meso zmeljemo. Pridamo fino sesekljano čebulo, česen, začimbe in jajce ter z roko zmešamo. Iz mesnega testa oblikujemo 10 - 12 svaljkov, ki so dolgi cca. 7 cm. Ocvrte poberemo na cedilo in pustimo, da se ohladijo. |
KUMARIČNI KROMPIR |
Olupljen krompir razrežemo, solimo, zalijemo in skuhamo. Kuhanega odcedimo, pretlačimo, prilijemo olje in dobro razmešamo z metlico. Pridamo fino sesekljane kisle kumare, krompirjevko ali govejo juho, da napravimo sočen pire. Po okusu lahko prilijemo še malo kisa. Pripravljen krompir naložimo na solatni krožnik, oblikujemo v stožec ali kvader ter okrasimo z vloženimi kumarami, s trdo kuhanim jajcem, klobaso, olivami .. Kumarični krompir nadomesti zeleno solato, zato ga ponudimo k sesekljanim zrezkom, pečenki, vročim hrenovkam .... |
PRINCES KROFI |
V kozico damo vodo, sol in margarino ter pristavimo. Ko zavre, zakuhamo moko (mešamo z metlico) in testo mešamo še na vročem dobro minuto. Potem ga odstavimo in takoj posamezno dodajamo jajca. Preden ubijemo novo, mora biti testo gladko. Damo ga vrečko in na namazan (s trdo maščobo ali voskom) pekač nabrizgamo kupčke (cca. 15). Pečemo v pečici pri 200 ºC, vratc vmes ne odpiramo. Ko narastejo in zarumenijo (cca. 20 - 25 min.), temperaturo znižamo (večkrat po 10 ºC) in jih pečemo ¾ do 1 uro. Pečene krofe zložimo na krožnik, ohlajenim odrežemo klobučke ter jih napolnimo s kremo ali samo s tolčeno sladko smetano ali vanilijevo kremo. Pokrijemo jih s klobučki, te pa potresemo s sladkorjem v prahu oz. oblijemo s čokoladnim oblivom. Krofe do serviranja postavimo na hladno oz. v hladilnik. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 19. oddaja | 17. oddaja » |