186. oddaja
By Matjaž on Jul 29, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
paradižnikova juha
ribje palačinke
krompirjev hren, solata
breskve v biskvitu
PARADIŽNIKOVA JUHA |
Lahko porabimo zrele paradižnike, ki niso za solato in iz njih naredimo svežo mezgo (brez tekočine jih skuhamo in pretlačimo). V drugih delih leta uporabimo konzervirano mezgo. Na hladnem olju prepražimo čebulo (malo posolimo in dodam malo vode). Ko je zlato rumena, dodamo moko in malo pomešamo. Prilijemo mezgo, nato še zalijemo z vodo. Dobro premešamo. Posolimo, dodamo papriko. Naj pride do vrenja, pazimo, da ne skipi, vmes zmanjšujemo toploto. Pridamo kakšen list pečenkin sok, peteršilja, bazilike in zelene. Pred serviranjem to lahko odstranimo. Vse skupaj vre 8-10 minut. Za zakuho lahko damo pražen riž, vlite rezance (vro 5 minut), kruhove kocke ... |
RIBJE PALAČINKE Preliv: 1-2 jajci, 1 žlica kisle smetane, 1 dl mleka |
Spečemo tanke omlete - lahko že kakšen dan prej. Nadev naložimo po omletah, zagrnemo in zavijemo glede na dolžino pekača, ki ga namažemo z margarino in posujemo s presejanimi drobtinami. Prelijemo z belo omako in nato še z jajčnim prelivom. Pečemo pri 190-200 °C v 25-ih minutah, da zakrknejo. |
KROMPIRJEV HREN |
Naredimo kot pire: krompir skuhamo, odlijemo, vodo prihranimo. Krompir zmešamo z oljem, počasi prilivamo vodo in dodamo hren iz kozarčka, dodamo še žlico kisa in narezan drobnjak. Mešamo, da naredimo sočen krompir, ki ga bomo jemali z zajemalko. Poda se k ribjim jedem. |
BRESKVE V BISKVITU |
Zmešamo trd sneg (zamešamo pol sladkorja). Posebej zmešamo rumenjake in sladkor. Prilivamo olje. Združimo, prilivamo hladno mleko (lahko je kuhano, boljše pa je surovo, sobne temperature) in moko s pecilnim praškom in limonino lupino. Zmešamo z metlico v roki. Damo na pekač 30x38 cm, ki ga namastimo in pomokamo. Razravnamo in po vsej površini enakomerno porazdelimo breskve. Peče se 15-20 minut (z dlanjo preverimo sredino). Damo iz pečice, čez 5 min obrnemo in na deski se ohlaja (na isti strani, kot se je peklo). Lahko damo tudi drugo sadje, jabolka ali hruške pa naj bodo iz kompota. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 187. oddaja | 185. oddaja » |