204. oddaja
By Matjaž on Dec 2, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
paradižnikova juha s krompirjevimi žličniki,
milanska rižota,
brstični ohrovt v solati,
valjani keksi - krekerji
Pred velikimi prazniki je vedno duhovna priprava. Lahko jo oblikujemo skupno, družinsko in osebno. Advent je veseli čas pričakovanja in je drugačen kot postni čas. Primeren je tudi post v hrani, a ne tako izrazito kot v postnem času. Postni so petki, za premagovanje v hrani za rast se lahko odločimo tudi druge dni. Če se nečemu odpovemo, smo bolj duhovno razpoloženi. S premagovanji torej sebe pripravimo za velika dogajanja.
PARADIŽNIKOVA JUHA S KROMPIRJEVIMI ŽLIČNIKI |
Delali jo bomo po načinu praženja, ker to da dober okus. Čebulo (malo jo posolimo ali prilijemo malo hladne vode) pristavimo in pražimo na olju. Ko je zlato rumeno, potresemo z moko, pomešamo in takoj zalijemo z mezgo (najprej zalijemo s hladno stvarjo), mešamo z metlico in zalijemo z ostalo juho. Počakamo, da zavre (pazimo, saj moknata zadeva rada skipi). Dodamo še papriko. Naj vre 6-7 minut. |
MILANSKA RIŽOTA |
Na maslu (lahko tudi olje, a maslo da posebno aromo) pražimo sesekljano čebulo. Dodamo riž in ga malo mešamo, da postane rahlo steklen. Zalijemo z vino (bo takoj shlapelo in to bo dalo dobro aromo), zalijemo z vročo juho, solimo in naj mirno kuhlja. Vmes popražimo gobe (sol, poper, česen, peteršilj) ter posebej skuhamo grah. Skledo potresemo s parmezanom, naložimo grah, okoli gobe, nato pa natrosimo riž. Pokrijemo s krožnikom in obrnemo ter dobimo 'kupolo'. Po želji dodamo tudi korenje. |
BRSTIČNI OHROVT |
Ohrovt skuhamo v slani vodi, odcedimo in pokapljamo z oljem. Po potrebi solimo in kisamo. Večkrat prelivamo, da se dobro prepoji z marinado. Po želji dodamo še česen. |
VALJANI KEKSI - KREKERJI |
Moko in pecilni prašek skupaj presejemo. Dodamo maslo in z roko zdrobtinimo. Dodamo sladkor, lahko še malo limonine lupine, rumenjake, jajce in smetano. Z eno roko skupaj pritiskamo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga s folijo in postavimo na hladno (vsaj pol ure, če se da, pa kar čez noč). Razvaljamo tretjino testa in z modelčki izoblikujemo kekse. Nanesemo na pekač (ni nujno s peki papirjem) in na vsakega damo jedrce (ali mandlje - narezane ali cele). Pečemo pri 190-200 °C. Pečene odlagamo v škatlo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 205. oddaja | 203. oddaja » |