47. oddaja
By Matjaž on Nov 29, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Fižolova juha
Sarma
Kruhovi cmoki/klobasa
Medenjaki
FIŽOLOVA JUHA |
Fižol damo kuhati z vodo, v kateri se je namakal. Vre naj 3-5 minut. Odcedimo ga in zalijemo z 1,5 do 2 l sveže, vsaj tople vode. Solimo, dodamo lovorov list in korenček. Nato naj vre do mehkega. Vanj razmešamo smetano z moko in vodo od fižola in tekoče zakuhamo v juho med vrenjem. Naj še vre 3-5 minut, nič več, sicer se bo juha zaradi smetane zasirila. Če nimamo smetane, lahko prepražimo čebulo in kavno žličko moke, zalijemo z zajemalko hladne vode in s tem zabelimo juho (dodamo še česen in ščepec majarona -slednjega pri smetani ne). Zakuhamo lahko drobne testenine (0,5 dag na osebo) ali krompirjeve žličnike. |
SARMA |
Zeljna glava je lahko tudi sveža in liste pred uporabo okisamo. Sicer porežemo in stanjšamo rebra. Svežo glavo damo najprej kuhat v slano vodo z dodatkom kisa. Večkrat jo vzamemo iz vode in liste sproti odluščimo (pazimo, da ne pokajo). Meso zabelimo, začinimo, dodamo riž, ki smo ga pražili na čebuli (zalijemo 1:2 in pustimo, da se zgosti). Dodamo poper, jajce, peteršilj, česen, sol in z roko premešamo (testo naj se rahlo veže). Testo damo na liste in te zavijemo (zagrnemo). Če so listi debeli, si lahko pomagamo tudi z zobotrebci. V kozico, ki smo ji pomastili dno, jih polagamo tako, da je zaključen del lista spodaj. Natresemo narezanega kislega zelja (če je preveč kisel, ga operemo in odcedimo), naložimo polno plast sarm, potresemo z zeljem in dodamo novo plast, Zalijemo z vodo, da je komaj pokrito, pokrijemo in vre naj ¾ ure. Proti koncu pripravimo omako, ki jo naredimo iz podmeta ali čebule. Prevreti dodamo mezgo. Omako zlijemo po zelju in naj skupaj prevre cca. 10 minut. Sarme se lepše kuhajo, če jih pokrijemo s krožnikom, da ne morejo priplavati na površje, pa še odvijejo se ne. Če pripravljamo več sarm, si jih skuhamo, ohladimo in damo v skrinjo ali hladilnik, kasneje pa dokončamo. Okus lahko izboljšamo z žlico ali dvema kisle smetane. Zraven ponudimo kruh, krompir v koščkih ali kruhove cmoke. |
KRUHOVI CMOKI / KLOBASA |
Kruh narežemo (skupaj s skorjo), dodamo sesekljan peteršilj, malo oreščka, praženo čebulo in premešamo z vilicami. Dodamo jajca, mleko (količina je odvisna od starosti kruha), solimo, razmešamo, da se lepo razvlaži. Če ni dovolj vlažno, damo še malo mleka. Če delamo cmoke, na koncu potresemo z moko, če pa delamo klobaso, pa pšenični zdrob. Cmoke dajemo v vrelo slano vodo in naj pokrito mirno vro okoli 10 minut. Kuhane (ko plavajo) poberemo na krožnik, zabelimo s kapljicami olivnega olja ali margarine. |
MEDENJAKI |
V skledo damo, moko, ki jo presejemo, dodamo sodo in dobro premešamo. Margarino z rokama zdrobimo med moko, dodamo sladkor v prahu in cimet, med in jajca zlijem v jamico in z roko zgnetemo testo. Zgneteno pokrijemo in pustimo počivat vsaj pol ure do eno uro, najboljše je, če počiva kar čez noč. Na deski naredimo za palec debele svaljke, narežemo, damo na s čebeljim voskom namazan pekač. Pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija ali manj 12 minut, ker hitro dobijo barvo. Če so močno zapečeni, so lahko v sredini surovi. Takim se pri ohlajanju površina naguba. Ohlajene damo v zaprto posodo, da se omedijo. Če bi pekač mazali s margarino in posuvali z moko, bi ga morali po vsaki peki umiti in posušiti. To pa traja več časa. Lahko uporabimo tudi peki papir. Tudi pri peki drugih piškotov pekače namažemo z voskom. Je praktično, pecivo pa je okusnejše. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 48. oddaja | 46. oddaja » |