260. oddaja
By Matjaž on Dec 29, 2010 | In Uncategorized | 2 odzivov »
krompirjeva juha,
sarma,
kruhova pogača,
nadevana jabolka
KROMPIRJEVA JUHA |
Krompir in korenček olupimo in narežemo na listke. V kozico damo olje, popražimo drobno narezano čebulo (najprej dodamo kakšno žlico vode, da se pokuha). Ko zarumeni, dodamo narezano zelenjavo. Ko je praženo (krompirjev škrob se prijema na dno posode), dodamo sesekljan česen in zalijemo z vodo. Solimo ali dodamo kocko, lovorjev list, ščep zdrobljenega timijana. Vre 10-15 minut. Proti koncu zamešamo smetano, ki jo z juho malo razredčimo. Vre še 3-5 minut. Juho izključimo. Dodamo kakšno kapljo kisa ali belega vina. |
SARMA |
Glavo razlistamo in obrežemo. Če je prekisla, liste operemo. Riž damo na praženo čebulo in zalijemo s polovico potrebne vode. Ostane napol trd. Odstavimo in dodamo k mesu. Solimo, popramo, dodamo sesekljan česen in peteršilj. Z roko dobro premešamo. Nadevamo na zeljne liste in zavijemo, robove zatlačimo. V plasteh nalagamo v višjo posodo (boljše je dati v širšo posodo), na dnu in damo malo kislega zelja ter rezine suhega mesa (slanina, kranjska klobasa). Na vrhu naj bo zelje. Pokrijemo s krožnikom in zalijemo z vročo vodo, da je sarma tik pod vodo. Pristavimo na ploščo. Vre naj 45 minut. Če tekočina povre, dolijemo. Po potrebi dosolimo. Dodamo omako. Povre naj 10 minut. |
KRUHOVA POGAČA |
Pripravimo za 40-50 dag mešanice mok. Dodamo vzhajan kvas, ob strani sol, zalijemo vodo in ugnetemo lepo, prijetno mehko testo, pridamo olje. Pustimo vzhajati cca. eno uro. Razvaljamo za 1,5 cm okroglo ploščo, damo na peki papir na pekaču. Namažemo z jajcem ali beljakom. Z žaga-nožem naredimo mrežo. Potresemo zrnje (tudi sončnice zdrobimo). Potapljamo, da se zrna vtisnejo. Vzhajamo. Damo za 20-25 minut v 200 °C vročo pečico. Postavimo iz pečice, naj se ohlaja na deski. |
NADEVANA JABOLKA |
Jabolka operemo in z okroglim nožem izrežemo peščišče. Za nadev pražimo kokos (zadiši), stresemo v skledo, dodamo druge sestavine (namesto orehov lahko damo piškotne drobtine, smetano, sladkor, mleko). Zmešamo in z obeh strani napolnimo jabolka. Odlagamo pekač, ki je namazan z margarino ali maslom. V sredini drobna, na rob debelejša jabolka. V pekač (ne po jabolkih) zlijemo 2 dl mleka z 2 žl. sladkorja. Pečemo dobro uro pri 120 °C. Okrasimo s stepeno sladko smetano. |
2 komentarjev


hvala za lepe želje, naj bo obilo blagoslova tudi z vami. Glede prijave na tečaj pa smo več povedali v 258. oddaji.
Lep pozdrav, Matjaž Merljak
Napiši komentar
« Zeljna juha | 259. oddaja » |