72. oddaja
By Matjaž on Maj 23, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Parmezanov grah v juhi
Stefani pečenka
Ajdova kaša, solata
Pehtranova potica
PARMEZANOV GRAH V JUHI |
Kostno juho lahko pripravimo že prej. Maslo ali margarino in jajci damo pravočasno iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Maslo z ročno metlico ali mikserjem dobro umešamo in posamično dodamo jajci. Posebej v posodi zmešamo drobtine, moko in nariban sir (lahko tudi več vrst, parmezan pa da še poseben okus) ter drobnjak. Z ročno metlico ali kuhalnico zamešamo med testo, da se samo porazdeli. Ne smemo predolgo mešati, sicer bo zakuha pretrda. Postrgamo skupaj in naj pokrito počiva vsaj 10 minut. V vrelo juho v kozici to testo pretlačimo skozi pasirko, večje cedilo. Pazimo, da se ne sprime. Vre naj 3-5 minut, pokrito in počasi. Če bomo delali žličnike, pa naj vrejo 10 minut. Testo lahko počaka v hladilniku. Iz testa lahko naredimo tudi žličnike za prikuho. |
STEFANI PEČENKA |
To pečenko lahko pripravimo iz mletega testa ali iz kosa mesa, ki ga oblikujem v zrezek in ga nadevamo. Iz mesa z zarezovanjem oblikujemo pravokotni zrezek, ki ga nežno potolčemo z dlanjo ali ročajem noža. Začinimo ga s soljo in poprom ter namažemo z gorčico. Obreznine zmeljemo, lahko dodamo še drugo vrsto mesa. Začinimo s soljo in poprom, čebulo, česnom, fino sesekljan drobnjak, lahko tudi jajce. To damo po zrezku. Lahko damo tudi na palčke narezano slanico, jajce, klobaso ali hrenovko. Zavijemo in z dolgimi vbodi zašijemo. Z nitko še povežemo, da se nam med obračanjem ne razvije. Meso opečemo v ponvi na štedilnikovi plošči (je veliko bolj okusna, kot če bi ga v pečici pekli). Najprej naj se dobro opeče, da se sokovi ne izlužijo. Ob strani popražimo na olju malo fino sesekljane čebule, papriko, če je na voljo, na kolobarčke narezan korenček in prilijemo malo vode ali juhe (za 3 mm tekočine). Pokrito naj se duši do mehkega. Preložimo ga na krožnik in omako lahko zgostimo s škrobom. Malo naj prevre. Jed lahko pripravimo dan prej in naslednji dan le opečemo. |
AJDOVA KAŠA |
Ajdova kaša je okusna in zdrava. Na olju (lahko tudi ne čebuli, ni pa nujno) malo popražimo oprano kašo in jo zalijemo z juho ali vodo. Solimo in dodamo lovorjev list. Mogoče tudi malo majarona. Ni potrebno, ker ima kaša svojo aromo. Lahko damo tudi malo sesekljanega česna. Naj skoraj nevidno pokrito vre do pol ure. Jed se poda k mesnim jedem. Lahko zraven tudi beluše, ki jih narezane pokrito dušimo na maslu zmalo soli ali kapljico limoninega soka. Vmes potresemo posodo. Čim man mešamo, da ne zmaličimo vršičkov. Mehko bo v 8-ih minutah. |
PEHTRANOVA POTICA |
Listke operemo in posušimo ter narežemo. V jamico v moki damo rumenjaka in aromo (rum in limonino lupino, sladkor), kvas, ki ga namočimo v sladkorju in kvasu. Prilivamo toplo mleko in z roko mešamo, da naredimo zelo mehko testo (kot za krofe). Prilijemo 10 dag raztopljenega masla (lahko tudi pol masla, pol olja, tako bo potica še bolj sveža, saj olje ohranja mehkobo, vlažnost potice). Testo dobro gnetemo do 10 minut. Pokrito naj vzhaja 90 minut. Na pomokanem prtu razvaljamo in natresemo pehtran in v rumu namočene temperirane rozine - oboje po občutku. Potico tesno zavito damo v model ali na pekač. Tu zvitka med seboj namažemo z maščobo, da se ne sprimeta. Nabodemo z dvorogelnimi vilicami in po eni uri vzhajanja jo damo v 190 stopinj vročo pečico, potem ko smo potem namazali z razžvrkljanim beljakom. Peče naj se do 45 minut. Vročino zmanjšam, ko je zapečeno, na 170 stopinj. Ločimo jo od pekača in po 5 min obrnemo na desko in pokrijemo na desko, da se počasi ohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 73. oddaja | 71. oddaja » |