71. oddaja
By Matjaž on Maj 16, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Ragu juha
Narastek - beluši s krompirjem, solata
Punčev zavitek
<
RAGU JUHA
40 dag telečjega mesa (pleče, vrat, krače) ali piščančje
1,5 l juhe ali vode
20 dag jušne zelenjave: korenje, gomolj zelene, grah
1 čebula
1 žlička moke
1-2 žlica olja
sol, lovor, muškatni orešček, rožmarin, limona, peteršilj
2 žlici vina/sadnega kisa
Meso narežemo na za grižljaj velike kose, pri večjih kosih ločimo kosti. Damo ga kuhat v vrelo juho. Dodamo jušno zelenjavo: korenček, zeleno, lovorjev list, nekaj žbic rožmarina, košček limone brez lupine. Juha naj mirno vre. Preden bo meso zmehčano, dodamo zakuho: krpice, kašo ... - naj vre 10 minut. Nazadnje juho dopolnimo z žlico ali dvema belega ali rdečega vina oz. sadnega kisa ali limoninega soka. Na koncu lahko damo tudi zelen peteršilj.
Če nimamo juhe, damo meso pražit na čebulo. Večkrat pomešamo, nato ga začinimo (sol, lovor, rožmarin) in poprašimo s kavno žličko moke. Zalijemo z zajemalko hladne vode, nato pa s toplo. Pripravo nadaljujemo kot zgoraj.
Ragu juha je boljša, če ji dodamo še zakuho. Okusnejša bo tudi, če dodamo grah.
NARASTEK - BELUŠI S KROMPIRJEM
50 dag očiščenih belušev
30 dag krompirja
3-4 dag maščobe
limonin sok
8 dag šunke
4 žlice kisle smetane
1 jajce
sol, poper
3 dag sira
Beluše očistimo, trše dele odrežemo, jih narežemo na 1,5 cm velike kose in jih damo dušiti na toplo, ne vročo maščobo (maslo, margarino ali oljčno olje). Po potrebi malo posolimo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka, pokrijemo in večkrat potresemo, da so skoraj mehki. Krompir, narezan na listke, skuhamo v 10 minutah. Ga odcedimo in pokapljamo z oljem. Na namazan pekač damo pol belušev in pol krompirja, nato rezine šunke ali prekajenega mesa, drugo polovico krompirja in drugo polovico belušev. Prelijemo z jajčno smetano. Nežno popramo in po vrhu naribamo sir. Damo v pečico za 190 stopinj, da se zapeče.
PUNČEV ZAVITEK
Rumeni biskvit:
3 jajca
3 žlice sladkorja
3 žlice moke
malo pecilnega praška
Čokoladni biskvit:
3 jajca
3 žlice sladkorja
2 žlici moke
1 žlica grenkega kakava
pecilni prašek
1,5 dl punča: sadni sok z rumom
25 dag marmelade (ribezove)
Preliv:
15 dag sladkorja v prahu
1 žlica beljaka
2-3 žlice vrelega punča
Naredimo biskvit: iz beljakov najprej naredimo trd sneg, dodamo sladkor, prilijemo rumenjake, nato z ročno metlico zamešamo moko s pecilnim praškom in limonino lupino. Damo v 180 do 190 vročo pečico, damo pečt za 10 do 12 minut. Enako pripravimo čokoladni biskvit, moko in kakav skupaj presejmo. Ko je pečeno, damo na desko in še toplega damo na suho servieto in rahlo ovijemo. V ventilatorskih pečicah se rulada ne naredi tako dobro, kot v klasičnih. Pri teh lahko zavijemo šele drugi dan. Zavito naj bo, dokler ne potrebujemo. Biskvita bomo nežno navlažili s punčem: sadni sirup ali sok od kompota z dodatkom ruma. Namažemo ju s kislo marmelado (če je gosta, jo razredčimo). Čokoladnega lahko malo bolj navlažimo. Biskvita tesno zavijemo in dobimo rulado Lahko ga pokrijemo z alu-folijo ali pa naredimo preliv. Vrel punč vlivamo v sladkor z beljakom. Naredimo redek preliv. Z vročo ozko paleto ali vročim širokim nožem obliv razmažemo v potezah, ne ga dvigovati. Damo v hladilnik. Najboljše se bo rezal naslednji dan.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 72. oddaja | 70. oddaja » |