80. oddaja
By Matjaž on Jul 18, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz kolerabic
zdrobovi cmoki z gnjatjo
bučke v solati, zelena solata
miksano sadje
JUHA IZ KOLERABIC |
Kolerabe olupimo in jih narežemo na manjše listke. Prav tako krompir, olupljeno korenje narežemo na milimetrske kolobarčke: Dodamo še grah, fižol (dovolj sta dve vrsti zelenjave) pa narežemo na 2-cm koščke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo juho. Dodamo lovorjev list, vejico peteršilja, lahko dodamo narezan paradižnik ali 2 žlici paradižnikove mezge. Če je potrebno dodamo jušno kocko. Ko vre 10-12 minut, dodamo kosmiče in znižamo temperaturo. Če nimamo juhe, se vrstni red pripravljanja obrne: V širši kozici pogrejemo 2 žlici olja, dodam 2-3 stroke narezanega česna in takoj dodamo narezano zelenjavo in zalijemo z vodo. Nato dodamo peteršilj, vejico zelene, paradižnik, lovor. Pazimo, da je zelenjava primerno kuhana, dodamo še kosmiče ali krpice (rinčkov, kašice, testenin ...) in še malo kuhamo. Posolimo po okusu. |
ZDROBOVI CMOKI Z GNJATJO |
Na olju malo popražimo meso - le toliko, da se pogreje. Dodamo zdrob in pražimo toliko, da spremeni barvo. Zalijemo z mlekom in ves čas mešamo, da se zgosti in ne nastanejo grudice. Po 5 minutah odstavimo in posamično vmešamo jajci. Dobro premešamo, da se ne naredi skorja. Tako pripravljena masa lahko stoji - bolje da stoji masa kot kuhani žličniki. Pri oblikovanju kroglic si pomagamo tako, da si na dlan kanemo kapljico olja. Velikost je različna - večji kot so, dlje se kuhajo (cca 10 minut). Oblikujemo jih in odlagamo na krožnik. Polagamo jih v slano vodo - ni potrebno, da je polna posoda vode - cmoki lahko gledajo tudi iz vode. Pokrijemo, voda naj vre. Cmoki morajo splavati, da se ne prilepijo na dno Poberemo iz vode in jih zabelimo s prepraženimi drobtinami. |
BUČKE V SOLATI |
Na kocke narezane bučke 3-5 minut kuhamo v slanem kropu (preverimo z zobotrebcem, če gre lepo noter in ven in so bučke prozorne, so kuhane. Bolje da so kuhane manj kot preveč). Bučke odcedimo, stresemo nazaj v posodo in še vroče pokapamo z oljem. Pustimo, da se ohladijo. Marinada: zmešamo kis, sol, lahko tudi popramo, prilijemo na bučke in ne mešamo. Malo pretresemo ali premešamo z lopatko. Bučkam lahko dodamo koper ali origano. Okusnejše bodo, če bodo čim dlje v marinadi. Solato lahko okrasimo še z rezinami paradižnika in narezanim peteršiljem. Lahko dodamo tudi česen. |
MIKSANO SADJE dodamo lahko še biskvit |
Sadje olupimo, razkoščičimo, dodamo sladkor in zmiksamo. Dodamo lahko vanili sladkor in kapljo limoninega soka. Miksano sadje lahko dopolnimo z bebe piškoti, ki jih damo na dno posode in prelijemo s sadjem. Dodamo lahko še kepico sladoleda ali sladko smetano in okrasimo s celim sadjem. |
Vrstni red: kuhanje bučk, priprava zdrobovega testa, očistimo zelenjavo in pripravimo juho ,pripravimo in zmiksamo sadje
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 81. oddaja | 79. oddaja » |