79. oddaja
By Matjaž on Jul 11, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
kremna grahova juha
polpete iz bučk
dušen krompir, solata
marelična krema
KREMNA GRAHOVA JUHA |
V vodo (ali juho) damo kuhat oluščen grah, na tanke rezine narezan olupljen krompir, korenček in peteršiljevo korenino. Ko se zelenjava skuha, odlijemo del vode in zelenjavo pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato prilijemo juho nazaj. Preden se zelenjava skuha, damo na pogreto olje žličko moke, pomešamo in dodamo sesekljan ali strt česen - ne pražimo in hitro zalijemo z zajemalko hladne vode. Ko zavre, dodamo še peteršilj in popopramo. Vse zlijemo v juho in še enkrat pretlačimo, solimo po okusu, po potrebi dodamo se jušno kocko - namesto nje lahko dodamo še kako omako (npr. od peke mesa). Juha naj samo še prevre. Lahko dodamo smetano, za zakuho pa zlate kroglice, opečene kruhove kocke, testenine |
POLPETE IZ BUČK |
Olupljene bučke naribamo na strgalnik (koščki naj ne bodo predrobni in ne preveliki) in posolimo. Počakamo, da se razsolijo in spustijo vodo. Medtem s kuhalnico dobro premešamo jajci, drobtine in moko, popramo, solimo, dodamo še sesekljana česen in peteršilj. Zmes lahko stoji. Ko se olje v ponvi segreje, buče ožamem in damo v testasto podlago ter dobro premešamo. Nato jih z žlico zajemamo in polagamo v olje. Z obeh strani popečemo in poberemo v posodo, ki smo jo obložili s papirjem. Dobro je, če polpete nalagamo kot strešne opeke, da se olje še dodatno odcedi. Posode ne pokrivamo, da ne postanejo mehki. |
DUŠEN KROMPIR |
Krompir olupimo ali ostrgamo in ga sproti polagamo v vodo, da ne postane rjav. Dobro ga operemo in odcedimo ter narežemo na listke (2 mm). V primerno ogreto olje v kozici (preizkusimo z rezino krompirja - ta naj lepo zacvrči - na robovih ne sme postati rjava) stresemo krompir, posolimo in posodo dobro pretresemo ter pokrijemo. Če se sprime s podlago, ga obrnemo in temperaturo zmanjšamo. Duši naj se 20 minut. Lahko se doda tudi čebula, na krožnik lahko potresemo tudi drobno narezan drobnjak). |
MARELIČNA KREMA |
Marelice lažje olupimo, če jih prelijemo oziroma potopimo v vrelo vodo. Narežemo jih v kozico, sladkamo in dodamo 3 žlice vode. Pokrijemo in pustimo, da se zmehčajo To traja približno 15 minut. Pazimo, da se ne zažgejo! Tekočino odcedimo v posodo. Medtem zmešamo rumenjake in sladkor. Prilijemo še 1 dl vode (lahko tudi tekočino kuhanih marelic). Vse skupaj damo v vodno kopel in ročno stepamo (tako se količina kreme še poveča). Ko je kuhano, odstavimo, dodamo limonin sok (da krema ostane sveža), primešamo jogurt in ohlajene zmiksane marelice. Namesto marelic lahko uporabimo breskve, lahko tudi več drugih vrst sadja. Kremo porazdelimo v posodice in okrasimo |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 80. oddaja | 77. oddaja » |