81. oddaja
By Matjaž on Jul 25, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ribana kaša v zeliščni juhi
zavitek iz bučk
mešana zelenjavna solata
borovničev liker
RIBANA KAŠA V ZELIŠČNI JUHI |
Grobo narezano čebulo prepražimo (da dobi barvo), pridamo grobo narezano zelenjavo in pražimo skupaj. Zalijemo z vodo, pridamo jušno kocko, sol, mali paradižnik, napravimo zelenjavni šopek iz zelišč - zavežemo jih z nitko in damo kuhat (ko juha že vre). Juha naj vre ½ ure. Potem jo precedimo in vanjo naribamo testo za ribano kašo (grobo ali drobno). Če bomo ribali naravnost v juho, jo moramo preliti v kozico. Kaša mora biti malo že presušena, da se testo ne sprime. Juho kuhamo še 3 minute (če je kaša grobo ribana, pa 5 minut). Pred serviranjem juhe po njej potresemo peteršilj (narezan ali pa 2 vejici), lahko tudi vejico zelene. Ribana kaša. Zgnetemo trdo testo, če nam nagaja, dodamo nekaj kapljic vode (a pazimo, da ne bo preveč mehko). |
ZAVITEK IZ BUČK do 1 dl tople vode |
Za vlečeno testo damo v jamico v moki jajce, sol, žlico olja in počasi prilivamo vodo ter mešamo z roko. Napravimo srednje mehko testo in ga močno gnetemo (vsaj 10 min.). Testo se mora dobro ločiti od podlage. Na pomokani površini naj pokrito počiva (da se ne suši) vsaj pol ure - dlje kot počiva, lažje ga bomo vlekli. Nato z dvema plastema prta pokrijemo mizo, jo pomokamo, nanjo prenesemo testo, ga potolčemo in razvaljamo ter pokapljam z oljem. Šele nato ga z rokami razvlečemo. Lahko visi čez rob, a naj ne bo pretenko razvlečeno. Namažemo z mešanico jajc in kisle smetane ter naribamo buče. Popramo in solimo. Srednjo tretjino testa pustimo prazno. Zavitek bolj plosko zavijemo proti sredini z obeh strani in damo na pekač. Premažemo ga z oljem ali smetano in damo v 200 ºC. Po 15-20 minutah, ko dobi nekaj barve, temperaturo znižamo na 180 stopinj. Zavitek se peče od 30 do 40 minut. |
MEŠANA ZELENJAVNA SOLATA 2-3 korenje krompir ali ½ kolerabe zelena solata Preliv: lonček jogurta, 2 žlici kisle smetane, 1/2 žličke gorčice, so, limonin sok ali kis, narezan drobnjak |
Vso zelenjavo operemo in narežemo na ploščice ali cm velike kocke. Rabimo vsaj 2 vrsti zelenjave in krompir ali testenine. Zelenjavo kuhamo v vreli slani vodi 15 minut in jo odcedimo, pokapljamo z nekaj kapljami olja in ohladimo. Testenine skuhamo posebej. Ko je oboje ohlajeno, stresemo skupaj. Če ne bomo delali jogurtnega preliva, ampak bomo uporabili marinado, ni treba čakati, da se ohladi.
|
BOROVNIČEV LIKER 2-3 zavitke vanilij sladkorja 1/4 l ruma |
Vino in sladkor pristavimo v posodo, ko za zavre, stresemo borovnice, naj mirno vre 5 minut. Zamešamo vanilij sladkor, premešamo, da se ohladi. Ko je še mlačno, precedimo in nato zamešamo rum. Nalijemo v steklenice in jih zapremo. |
vrstni red:
PRISTAVI ZELIŠČNO JUHO
NAREDI VLEČENO TESTO ZA BUČNI ZAVITEK
OČISTI ZELENJAVO ZA SOLATO
NADEV ZA BUČKE
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 82. oddaja | 80. oddaja » |