174. oddaja
By Matjaž on Maj 6, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
špinačna juha z rezanci
opečen krompir
zabeljeni beluši, sezonska solata
venčni kolač
ŠPINAČNA JUHA Z REZANCI |
Svežo špinačo operemo in odcedimo. V majhni količini vode jo zavremo, premešamo in vre 1-2 minuti. Odcedimo in poškropimo s hladno vodo. Zraven natrgamo peteršilj. Nato je sesekljamo ali v mešalcu zmešamo. V posodi pogrejemo maslo, nato zamešamo moko. Ko se začne mešati, zalijemo s hladnim mlekom in vodo (lahko obogatimo s krompirjevo ali beluševo vodo). Pustimo da prevre, nato šele dodamo špinačo s peteršiljem, da špinača ne vre. Bolj ko bo vrela, bolj temnejša bo postala, zato naj vre čim manj. Solimo, popramo in dodamo sesekljan ali strt česen. Umešamo smetano z moko in za zakuho so lahko omletni rezanci. Ni dobro, da juho ponovno pogrevamo! |
OPEČEN KROMPIR |
Krompir - enakomerne velikosti, da ne bo bomo rezali - olupimo in damo v vodo. Vre naj 1-2 minuti. Nato naj se krompir osuši. Nato ga na segretem olju opečemo. Potresemo in obrnemo. |
ZABELJENI BELUŠI |
Beluše olupimo, oleseneli del odrežemo, vršičke seveda pustimo. V posodi jih prelijemo z vrelo vodo, solimo in sladkamo ter malo masla (da so finejši). Pustimo, da se zmehčajo (8-10 minut, največ 15). Odcedimo in pokapljamo z maslom ter pokrijemo. Jajci fino sesekljamo in potresemo po beluših. Potresemo še pražene drobtine, drobnjak ali peteršilj. Vršički naj bodo prosti (čisti). Lahko potresemo še s parmezanom. |
VENČNI KOLAČ 7 dag masla |
Maslo damo iz hladilnika in razrežemo, da se toliko temperira, da ga lahko skremamo. Dodajamo rumenjake in pol sladkorja. Iz beljakov naredimo sneg in mu dodamo drugo polovico sladkorja. Nato prvi zmesi dodamo smetano (kislo ali sladko ali mleko) in rum ter polovico moke in znova umirjeno zmešamo. Dodamo še sneg, potresemo preostalo moko in pecilni prašek in orehe. Ročno zamešamo in damo v dobro namazan in pomokan šarkljev model (če ga nimamo, pa v srnin model). Pečemo 20-25 minut pri 190 °C. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in čez nekaj minut obrnemo na desko. Še toplega ali že ohlajenega prelijemo z rumovim ledom: tekočino zavremo in mešamo, da dobimo srednje tekoč preliv. Kolač bo najbolj okusen šele naslednji dan ali ko se popolnoma ohladi.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 175. oddaja | 173. oddaja » |