206. oddaja
By Matjaž on Dec 16, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zelenjavna juha
pečene mesne kepice
koruzni žganci
medene smreke
ZELENJAVNA JUHA |
Najboljše je, da si najprej pripravimo zelenjavo. Zelje narežemo na rezance, korenje naribamo, zeleno naribamo ali zelo tanko narežemo na tanjše rezine. V kozici pražimo čebulo (lahko ji najprej prilijemo malo vode ali jo malo posolimo, da se zmehča in pokuha), dodamo zelenjavo, ko zadiši, poprašimo z žlico moke in zalijemo. Posolimo in dodamo lovor ter počakamo, da pride do vrenja. Vmes iz jajca in dveh žlic moke pripravimo vlivance (če je zelenjave premalo, lahko količino enakomerno povečamo). Zakuhamo v vrelo juho skozi lijak ali iztiskamo iz plastične vrečke, ki smo jih odrezali vogal. Vro naj tik pod vreliščem 5-6 minut. Izključimo in dodamo žlico domačega kisa ali vina. Dobila bo polnejši okus. |
PEČENE MESNE KEPICE |
Kruh navlažimo z mlekom, dodamo česen in čebulo ter s paličnim mešalnikom zmešamo ter dodamo mletemu mesu. Dodamo še ostale sestavine in z roko premesimo testo. Naj malo postoji in počaka. Pekač pomažemo z oljem. Oblikujemo kepice in jih odlagamo v pekač. Ob strani prilijemo vročo juho in postavimo v vročo pečico - 190°. Naj se peče 30-40 minut. Če je postalo suho (ventilatorska pečica), lahko dolijemo. Vmes pripravimo omako. Olivno olje segrejemo in pridamo drobno sesekljan česen. Ko začne rumeneti, zalijemo z mezgo. Če je iz tube, jo razredčimo. Pridamo baziliko, origano in solimo. Prelijemo čez mesne kepice in vrnemo v pečico za 15-20 minut. Ko pečico ugasnemo, potresemo s sirom (ali položimo rezine). Damo v pečico, da se naredi skorjica. Če je mezga premalo zgoščeno, jo zgostimo z moko. |
KORUZNI ŽGANCI |
V vrelo slano vodo vsujemo moko. Pokrijemo, da gre vrelišče čez moko, nič ne mešamo. Če je ožji lonec, v sredini naredimo luknjico. Pokrito se kuha 10-15 minut. Ko so kuhani, vodo odlijemo. S kuhalnico jih razmešamo, dolivamo vodo nazaj in mešamo. Obdelamo, da ni več moke. Na koncu zabelimo z vročo maščobo. Če bo maščoba premalo pogreta, jih samo zamasti. Z močnejšo vilico jih razmešamo. |
MEDENE SMREKE |
Moko in sodo zmešamo, dodamo maslo in zdrobtinimo. Dodamo cimet in klinčke. Dodamo na 50 °C pogret in nato ohlajen med (ne sme prevreti- testo se lažje oblikuje in valja). Z eno roko obdelamo testo. Pokrito naj počiva. Po delih ga razvaljamo za 2-3 mm debelo. Z modelčki izrežemo zvezde (vsaj pet različnih velikosti). Iz ostanka naredimo vrh. Na peki papirju pri 180 °C pečemo, da dobi lepo barvo. Pred sestavljanjem si iz sladkorja v prahu in beljaka pripravimo lepilo. Nanesemo ga na sredino zvezde in nalagamo, da se kraki križajo. Dodamo vrh. Oblijemo z belim in zelenim oblivom (beljak suši led, da ne ostane lepljiv). Zelena barva je lahko jedilna ali ekstrakt kivija. Preliv mora biti gosto tekoč. Odlagamo na mrežo. Ko je suho, s paleto odrežemo (ali z nožem obrežemo) in odlagamo na pladenj. Po božiču jih lahko spravimo v škatlo za naslednje leto ali zmeljemo v piškotne drobtine. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 207. oddaja | 205. oddaja » |