167. oddaja
By Matjaž on Mar 18, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ribana kaša v zelenjavni juhi
dušena zvita pečenka
pire krompir s čebulo
motovilec z zeljem
sadni mafini
RIBANA KAŠA V ZELENJAVNI JUHI |
Zelenjavo narežemo in damo kuhati v vrelo juho (na videz lepa in redka juha). Vre naj 10-15 minut. Med tem pripravimo krepko testo za kašo. Dobro ga pregnetemo in ga lahko takoj naribamo v juho. Ostalo naribamo na prt (lahko zamesimo iz več jajc) še za druge dni. Sveža kaša naj mirno vre 6-8 minut, posušena pa 12-15 minut. |
DUŠENA ZVITA PEČENKA |
Izberemo lahko temno ali belo meso - tanjši košček, ki ni za zrezke. Začinimo ga s soljo s poprom. Za nadev izberemo drugo vrsto mesa, lahko je tudi mešano. Zmletega damo na rumeno prepraženo čebulo. Dodamo še česen in začimbe. Z roko dobro premešamo (jajca ne damo, ker preveč suši in veže). Nadev nanesemo na meso, nanj dodamo še narezano kranjsko klobaso ali hrenovko. Zavijemo v rulado in zašijemo z velikimi vbodi, s tanko vrvico pa ovijemo, da ga bomo lahko obračali v kozici. Najprej ga opečemo. Ob strani popražimo še malo narezane čebule - bo naredila lep mesni sok. Prilijemo malo vode, juhe ali krompirjeve vode in pokrito naj se mirno duši eno uro. Na ta način bo prej pečena kot pečenka v pečici. |
PIRE KROMPIR S ČEBULO |
K mnogim jedem bolj sodi pire te sorte kot pa tisti z mlekom. Krompir damo kuhati in hkrati pražiti čebulo. Kuhanega odlijemo, pretlačimo in zabelimo z dobro praženo vročo čebulo. Zmešamo z metlico, dolivamo krompirjevo vodo, da dobimo sočen krompir. Lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane. |
MOTOVILEC Z ZELJEM |
Motovilcu dodamo odcejeno zelje, z rokami narahlo premešamo. Motovilec tak ne bo upadel in bo ostal svež! Dodamo olje in sol raztopljeno v kisu. |
SADNI MAFINI |
Umešamo maslo, dodamo jajci in sladkor, kislo smetano (po želji limonino lupino) in moko s praškom in sodo. Z ročnimi metlici zamešamo, da se porazdeli (ne predolgo, sicer bo skupaj upadlo). Modelčke (recept je za 24 modelčkov) s čopičem namastimo z maslom ali margarino napolnimo do 3/4 višine. Dodamo sadje (maline, borovnica ... ), še malo testa in na vrhu košček sadja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija za 15-18 minut. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 12. oddaja | 166. oddaja » |