Svetovalnica, 21. oktober 2019
By Matjaž on Okt 21, 2019 | In Sladica, Zelenjavna, odgovori, Bučke | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je dvajsetič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako narediti zelenjavni narastek, kako kuhati sojo, kaj storiti pri grudicah v bešamelu, kako pripraviti bučke čajote, kako se shranjuje kostanj, o uporabi ostre moke, kako se speče dobra svinjska pečenka, zakaj so luknje v rogličkih, kako shraniti peteršilj, o pripravi pečenih paprik in kako pripraviti štruklje
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zelenjavni narastek
Za koliko se podaljša čas peke zelenjavnega narastka, če k kuhani zelenjavi dodamo še nekaj sveže?
Odvisno je od vrste zelenjave: korenček ali cvetačo moramo na drobno narezati ali naribati, špinačno pa niti ne. Čas peke pa se podaljša za približno 10 minut, začetna temperatura pa naj bo malo nižja.
Kako skuhati sojo?
Dobro jo je predhodno namočiti, najbolje v mehko vodo (deževnica) ali prekuhani vodi. Med kuhanjem dodamo lovorjev list, narezan česen in solimo.
Poslušalka o soji: zelo dobro jo namočim in večkrat zamenjam vodo (vsaj po 12-ih urah) ter vmes pomešamo.
Grudice v bešamelu
Delno jih odpravimo s pasirko, nekaj naredimo tudi s paličnim mešalnikom. Sicer pa jih preprečimo tako, da moko, ki smo jo dali na maslo, zalijemo s hladno tekočino (juho ali mlekom) in da mešamo z metlico. Paziti moramo, da ne zalijemo vse tekočine naenkrat, ampak počasi prilivamo.
Čajote
Kako naredimo bučke 'čajote'? Lahko jih delate na žaru ali pa spanirate kot za dunajske zrezke ter jih ocvrete. Zraven sodijo začimbe: peteršilj, česen, poper.
Kako se shranjuje kostanj?
Za krajši čas je lahko v kleti, za zimo pa se ga skuha, olupi in zmelje ter da v skrinjo. Če ima dovolj prostora, lahko da v skrinjo tudi celega ter ga nato skuha ali speče. Uporablja se za nadeve pri sladicah.
Uporaba ostre moke
V vseh primerih jo lahko naredimo namesto mehke (palačinke, podmeti, kvašena testa ...) Pri kruhu je treba dodati malo več tekočine, da je testo mehkejše.
Kako se speče dobra svinjska pečenka?
Čas peke je odvisen od vrste in velikosti kosa. Če je prevelik, ga raje prerežimo. Uporabimo začimbe: sol , česen, čebulo, zrno popra, lovorjev list, ob strani prilijemo malo vode. Pokrijemo in damo v pečico. Čez pol ure odkrijemo in prelijemo meso ter po potrebi prilijemo novo vodo. Po 3/4 ure lahko pečemo odkrito in znova prelivamo meso. Lahko da ob pečenko del gomolja zelene, korenček ...
Luknje v rogljičkih
Pri peki nadevanih kvašenih rogljičkov se pojavijo v pečenih luknje. Kaj delam narobe in kako naj to preprečim? To se zgodi, če so premalo vzhajani in jih damo v vročo pečico. Vzhajati morajo 20-30 minut, če je manj, se bodo pojavile luknje.
Kako shranit peteršilj?
Stebla operemo in osušimo, zelenje pa sesekljamo ter dajemo v vrečke ali v posodice ter v skrinjo.
Pečene paprike
Oprane naložimo na pekač in damo v 200 stopinj Celzija vročo pečico. Ko dobijo lepo barvo, jih obrnemo. Lahko jih zamrznemo ali pa vložimo v kozarce - vmes damo kakšno rezino česna ter zalijemo s kisom. Pokrijemo in pasteriziramo za 15 minut.
Štruklji
Lahko so iz vlečenega, kvašenega ali krompirjevega testa. Za valjanje na prtu uporabimo ostro moko, saj je mehko preveč 'kepčasta', ostra pa je bolj prožna. Razvaljamo za pol prsta debelo, namažmo in zavijemo v alu folijo, ki jo namažemo z oljem ali tekstilno servieto.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 11. november 2019 | Svetovalnica, 7. oktober 2019 » |