1. oddaja
By Matjaž on Jan 4, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
vlivanci v juhi (jajce, moka)
pečenka v ponvi (dober kos mesa, čebula, česen, korenček, zelena, peteršiljeva korenina, začimbe)
dušen krompir (krompir, čebula)
hrenova omaka (hren, kisla smetana, navadni jogurt)
biskvitne rezine s smetano (jajce, moka, sladkor, sok, sladka smetana)
Vlivance za v čisto juho pripravimo iz enega jajca in dveh žlic moke. Zmešamo jih z vilico, metlico ali razžvrkljačem, testo naj nekaj časa počiva. Nato ga prek lijaka vlijemo v vrelo juho, da zakrkne. Vedno naj teče v čisto juho, sicer bodo nastali cmoki. Juha naj tako počasi vre 2-3 minute. Na ta način lahko zgostimo tudi kakšno zelenjavno juho.
Pečenko iz telečjega ali svinjskega testa pripravimo v kozici na štedilniku. Najbolj sočen del mesa so pleče ali vratni del. Meso posolimo, pred pečenjem pa ga ne smemo natreti s česnom, sicer bo ob stiku z vročo maščobo zagrenil okus mesu. Meso dobro opečemo z vseh strani, da se naredi skorja. Ob strani popražimo čebulo, dodamo korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, lovorjev list, baziliko, lahko tudi druge začimbe. Ko je popraženo, zalijemo z vodo ali juho. Pokrito mehčamo in večkrat obrnemo - čas je odvisen od vrste mesa in tega, kakšno meso želimo imeti, vendar vsaj uro ali uro in pol. Na kose narezano meso naložimo na krožnike, ga prelijemo z mesnim sokom, ob strani pa naložimo jušno zelenjavo, ki smo jo dušili. Lahko dodamo tudi rezino kivija, da bo postrežena jed videti bolj mikavna.
K pečenki se poda krompir. Olupljenega narežemo na listke in ga v posodi kuhamo z le toliko vode, da je pokrit. Solimo. Vre naj 10 minut. Kuhanega odcedimo in zabelimo s prepraženo čebulo. 2-3-krat premešamo. Ponudimo svežega! Zraven sodi tudi hren - hladna hrenova ali smetanova omaka, jabolčni hren, navadni kisli hren. Za smetanov hren zmešamo pol lončka smetane in pol lončka jogurta, zamešamo hren, sol, kis, lahko tudi kapljico bučnega olja. Za jabolčnega raztopino kisa posladkamo, dodamo olupljena jabolka in hren. Dobro je, da hren pripravimo isti dan, kot ga bomo postregli.
Za sladico s. Nikolina predlaga biskvitne rezine s smetano. Biskvit lahko pripravimo že prej iz ene žlice sladkorja, žlice moke in jajca. Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor in nazadnje cele rumenjake. V spenjeno zmes dodamo moko in pecilni prašek. Zamešamo z metlicami, ne z mešalcem. Vlijemo v dobro namazan pekač in pečemo 15-18 minut pri 200 stopinjah Celzija. Biskvit je pečen, ko odstopi od pekača. Takoj ga obrnemo in pustimo, da se ohladi. Nato ga navlažimo z dobrim sadnim sokom - kompotovim, sokom ožete pomaranče, mandarine, za aromo uporabimo rum ali sadni liker. Če smo naredili biskvit iz štirih jajc, potrebujemo tri decilitre soka. Ves čas vlažimo. Biskvit lahko navlažimo tudi s pravo kavo. Okrasimo s sladko smetano, naribanimi ali sesekljanimi orehi ali čokoladami drobtinicam, lahko tudi s sadjem.
Bog žegnaj!
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 2. oddaja |