105. oddaja
By Matjaž on Jan 9, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mlečna kaša
zelje z gobami
krompirjev hren
sadno pecivo
MLEČNA KAŠA čokolada v prahu ali kakav |
To je lahko kot juha - redko pripravljena ali gosta samostojna jed. Kaše so zelo priporočljive. Lahko jih pripravimo kot priloge namesto riža, lahko jih pečemo. So zdrave in hranilne, polne beljakovin in rudnin. Kašo skuhamo v vrelem osoljenem mleku. Če ga nimamo dovolj, lahko uporabimo vodo in dodamo še sladko smetano. Med rahlim vrenjem večkrat premešamo, kuha se pol ure. Lahko dodamo še kuhane suhe slive. Servirano potresemo s čokolado, sladkorjem ali kakavom. |
ZELJE Z GOBAMI Preliv: 1 jajce, 1 1/2 dl smetane, 1 dl mleka, sol |
Sveže zelje damo v celem skuhati in ga nato narežemo, kislo pa najprej operemo v vodi in damo kuhat za 15 do 20 minut, nato ga odcedimo. Damo ga namazan pekač ali posodo. Nič ga ne tlačimo. Potresemo nadev: na zlato rumeni čebuli (10 min.) prepražimo narezane, odcejene gobe (sveže, odtajane, vložene šampijone), solimo, popramo, dodamo peteršilj, smetano, pražen riž (ki je ostal od prejšnjega dne ali ga sveže spražimo). Prelijemo z jajčnim prelivom in po vrhu naribamo sir. Damo v 190 °C vročo pečico za 25 minut. |
KROMPIRJEV HREN |
Jed naredimo tik pred serviranjem. To bo sočen krompir, ki ga bomo z zajemalko postregli. Krompir skuhamo kot za pire. Kuhanega odcedimo in takoj stlačimo. Vmes prilivamo po žlicah olje in sveže drobno nariban hren, mešamo in prilivamo krompirjevko. Na koncu dodamo še kis. Uporabimo lahko tudi hren v kozarčkih, takrat kis ne bo potreben. |
SADNO PECIVO |
Pri pripravi testa je vrstni red pomembne. V skledo damo jajca in sladkor ter z mešalcem malo zmešamo. Med tem prilivamo olje. Ugasnemo mešalec. Stresemo še jogurt in moko (s pecilnim praškom in limonino lupino), z ročnimi metlicami še malo razmešamo. Dobimo zgoščeno, a močno tekoče testo. Vlijemo v namazan pekač in potresemo narezano sadje (breskve, višnje ali kaj drugega vloženo v kompotu). Damo v 180 - 190 °C za 20 minut (nič potresati, da se ne bo sesedlo). Ko damo iz pečice, lahko takoj ali pa tudi kasneje prelijemo puding, nato pa še preliv. Lahko pa tudi spečemo biskvit, ohlajenega premažemo z marmelado, naložimo sadje in prelijemo s pudingom ali prelivom. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 106. oddaja | 104. oddaja » |