134. oddaja
By Matjaž on Jul 30, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
fižolova juha s smetano
zavitek iz bučk
čebulni krompir, solata
višnjevo pecivo
FIŽOLOVA JUHA S SMETANO |
Fižol obrežemo in operemo. Na deski narežemo za cm velike rezine. Damo ga kuhat v vročo (lahko tudi vrelo) vodo, ki smo jo solili. Ko je že skoraj mehak (približno 10-15 minut), napravimo podmet. Razžvrkljamo smetano, lahko ji pridamo tudi malo juhe in za zgoščevanje dodamo moko (lahko tudi riževo ali pirino). Juha naj vre od 3 do 5 minut, lahko dodamo lovorjev list in česen. Peteršilj ni potreben,dosolimo po okusu. |
ZAVITEK IZ BUČK |
Iz sestavin zamesimo gladko (ne premehko) in prožno testo, ki ga dobro pregnetemo. Pomokamo ga in damo počivat (dlje, ko bo testo počivalo, bolje se bo razvleklo). Bučke operemo in tanko olupimo (lahko uporabimo velike bučke), prerežemo ter očistimo semenja. Skuto malo posolimo, dodamo malo smetane in premešamo. V drugi posodi pa jajcem dodamo preostali del smetane in premešamo. Mizo pregrnemo s prtom, ki ga pomokamo. Hlebček testa potolčemo, razvaljamo in ga pokapamo z oljem, da je površina namaščena. Z rokami testo razvlečemo (ne pretenko) in ga še enkrat rahlo namastimo z oljem in nanj nadrobimo skuto ali samo drobtine. Grobo naribamo bučke, jih posolimo in takoj razdelimo po skuti ali drobtinah. Z žlico dodamo jajca s smetano in po potrebi potresemo še drobtine. Na nadev obrnemo testo, tako da naredimo bolj ploščat zavitek in ga premažemo z oljem. Takoj ga damo na naoljen pekač in v pečico, ki smo jo segreli na 200 ali 210 °C, da se takoj zapečejo. Pečemo od 30 do 45 minut. |
ČEBULNI KROMPIR |
Ko je krompir olupljen, ga narežemo na listke in kuhamo 10-12 minut. Prepražimo čebulo, narezano na rezine (ne predrobno). Ko začne rumeneti, dodamo odcejen krompir. Lahko ga s čebulo zabelimo tudi, ko je že na krožniku. Krompir lahko ponudimo tudi z mesom ali z dušenimi bučkami. |
VIŠNJEVO PECIVO Testo: |
Jajca in sladkor (dodamo lahko tudi vanilijev sladkor) mešamo skupaj, počasi dodajamo olje. Z nižjo hitrostjo mešamo naprej in izmenjaje dodajamo jogurt in moko (poln lonček) z naribano limonino lupino. Testo je gosto in tekoče in ga vlijemo v pekač za dva prsta visoko. Po testu razporedimo višnje (lahko tudi kakšno drugo sadje - brez koščic). Pečemo 20-25 minut pri 190 °C. Ko je pečeno, vzamemo biskvit iz pečice. Skuhamo puding in ga takoj razlijemo po testu. Sladico ohladimo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 135. oddaje | 133. oddaja » |