223. oddaja
By Matjaž on Apr 14, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
špinačni ponvičnik
nadevan por
pire krompir s čebulo, zelena solata
kremne kocke
ŠPINAČNI PONVIČNIK |
Svežo špinačo prevremo in odcedimo ter sesekljamo. Dodamo peteršilj (lahko iz skrinje), stremo česen. Posebej umešamo margarino in dodamo rumenjake. Primešamo špinačo s česnom, ožet, fino nadrobljen kruh, smetano - dobro razmešamo. Priložimo še sneg, ki smo mu dodali sladkor. Poprašimo z moko (ali drobtinami) in nato z metlico v roki zamešamo. Damo na skrbno namazan in pomokan pekač. Enakomerno porazdelimo in pečemo pri 190 °C. Pečeno bo v 15 minutah. Ločimo od pekača in ohlajeno obrnemo na desko. Dobro ohlajeno zrežemo. Porazdelimo ga po krožnikih in dodamo še svežo, vročo juho. |
NADEVAN POR |
Por očistimo in prerežemo do polovice. Ga razlistamo in operemo. Razrežemo na 10-12 cm dolge 'cevke'. Posebej pripravimo mesni nadev: mletemu mesu (najbolje bo mešano) dodamo ostale sestavine (skuta naj ne manjka, ker rahlja, sicer pa damo dve rezini kruha, ki ga navlažimo z mlekom). Naredimo klobasice in jih na olju opečemo. Vstavimo v 'cevke' in damo v posodo. Prilijemo malo vode ali juhe in pokrito dušimo. To bo pripravljeno v pol ure. Na koncu prelijemo smetano po poru in še malo pokuhamo. |
PIRE S ČEBULO |
Krompir olupimo in damo kuhati, da bo svež za kosilo. Še pred tem pa narežemo čebulo in jo na olju zlato-rumeno popražimo. Dodamo tlačenemu krompirju, nato pa prilivamo krompirjevko, da naredimo sočen pire krompir. Po potrebi še solimo. |
KREMNE KOCKE |
Cela jajca zmešamo, dodamo olje. Dodamo kakav in mleko, ter nato moko s pecilnim praškom (lahko dodamo tudi orehe). Ko dobimo gladko testo, mešalnik ugasnemo. Damo v pekač z višjimi stranicami: na dno damo peki papir, ob stenah pa namažemo. Pečemo pri 180 - 190 °C 15-20 minut. Potresemo s sladkorjem in obrnemo na desko. Pustimo, da se ohladi. Preden ga namažemo s kremo, ga dobro navlažimo z mešanico mleka, sladkorja in ruma. Posebej pripravimo kremo. Želatino damo v mrzlo vodo, pristavimo mleko, da bo močno toplo. Dodamo mu želatino in ta se raztopi. Lahko dodamo aromo (liker bistre barve). Malo še mešamo, da skoraj začne želirati. Stepemo smetano, dodamo mrzla jogurta in želatino. Kremo nanesemo na biskvitno ploščo in damo v hladilnik. Razrežemo na rezine in okrasimo s koščki sadja. Sadje lahko damo tudi v kremo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 224. oddaja | 222. oddaja » |