12. oddaja
By Matjaž on Mar 22, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Omletni rezanci - fritati,
Zarebrnice v omaki,
Dušen krompir,
Skutini cmoki,
Regrat v solati,
Jabolka v sadnem pudingu
OMLETNI RAZANCI - FRITATI 2 dl mleka |
Pripravimo gladko, redko tekoče omletno testo in spečemo tanke omlete. Ohlajene narežemo na kratke rezance, zalijemo s pripravljeno juho ter potresemo s peteršiljem ali drobnjakom in takoj ponudimo. |
ZAREBERNICE V OMAKI |
Svinjske ali telečje zarebernice ločimo od kosti ali samo odsekamo vrhnji gel rebra. Meso posolimo, na vročem olju opečemo in preložimo v drugo posodo. Na istem olju prepražimo sesekljano šalotko - čebulo. Ko zarumeni, pridamo narezane gobe ter jih popražimo. Prilijemo vino, začinimo s sesekljanim česnom, solimo, popopramo in zalijemo z malo juhe - vode. Vložimo zrezke tako, da slonijo drug na drugem in dušimo. Čas mehčanja je odvisen od vrste in starosti mesa. Nazadnje zakuhamo smetano pomešano z moko ali gobovo omako. Naj samo prevre in ploščo izključimo. Na ta ali podoben način lahko pripravimo vse vrste mesa. |
DUŠEN KROMPIR |
Krompir olupimo, narežemo na listke in odcedimo. V ponvi pogrejemo maščobo, pridamo krompir, ga solimo, za ročaj potresemo in pokrijemo, da se krompir do dna zarumeni. Za boljši okus lahko ob strani popražimo rezino čebule. Potem krompir z ravno lopatko v plasteh obrnemo in še dušimo, da se zmehča - 20 minut. |
SKUTINI CMOKI |
Kruh drobno narežemo, potresemo s peteršiljem. Skuto s kuhalnico zdrobimo. V skledi z ročno metlico raztepemo (razžvrkljamo) jajca, pridamo skuto, sol in premešamo. Potem pridamo narezan kruh in ga s kuhalnico zamešamo med skuto in vmes potresemo moko. Maso rahlo poravnamo in naj počiva 20 minut. Oblikujemo primerno velike cmoke in jih sproti zakuhavamo v slan krop. Pokrijemo. Vro naj približno 10 minut. Kuhane cmoke poberemo na krožnik ker zabelimo s prepraženimi drobtinami ... Ponudimo jih lahko k vsakemu mesu ali z omako, solato ... |
REGRAT V SOLATI |
Lahko jo pripravimo tudi s cvrto slanino ali z zaseko. Solati lahko dodamo kuhan krompir in narezano kuhano jajce. Ko je krompir kuhan, ga zabelimo z žlico olja. Na solato ga damo, ko je ohlajen. |
JABOLKA V SADNEM PUDINGU |
Jabolka olupimo, polovicam izrežemo peščišče in jih polagamo v kozico, jih potresemo s sladkorjem in cimetom, po njih pokapljamo vino ali sok ter pokrijemo in na primernem ognju zmehčamo. Odstavimo in posodo odkrijemo, da se nekoliko ohladijo. V peščišča nadevamo marmelado (lahko tudi žlico orehov) in jabolka odlagamo v kompotove skodelice. Skuhamo puding, mu prilijemo aromo (sadni sok, liker ali rum), premešamo in takoj prelijemo jabolka. Po pudingu lahko kaj potresemo ali ohlajeno sladico obogatimo s stepeno smetano. Jabolka v skodelicah položimo z rezinami biskvita, če ga imamo ali pa si pomagamo z otroškimi piškoti, ki jih prej malo navlažimo |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 168. oddaja | 167. oddaja » |