147. oddaja
By Matjaž on Okt 29, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesni grebenčki v juhi
rezančne krpice z zeljem
parmezanovi hlebčki, zelena solata
skutine miške
MESNI GREBENČKI V JUHI |
V moko pridamo potrebne sestavine in z roko mešamo. Počasi prilivamo moko. Naredimo mehkejše testo kot za rezance in bolj trdo kot z zavitek. Na mizi ga pregnetemo, da postane čvrsto in žametno. Na pomokanem pultu naj pokrit počiva (nič mazati z oljem). Pristavimo juho in razvaljam testo na 1-2 mm debelo. Postavimo kroglice s primernim razmakom, zagrnemo s testom, vmes stisnemo z mezincem, iztisnemo zrak in zalepimo. Z drobnejšim pecljem naredimo luknjico - to so grebenčki. Vro naj vsaj 10 minut Lahko jo pripravimo tudi kot glavno jed - zakuhamo v vodi, zabelimo z drobtinami in ponudimo s solato. |
REZANČNE KRPICE Z ZELJEM |
Tu pride prav bolj ploščata testenina. Lahko sami zamesimo testo iz moke in jajc, ga razvaljamo in naredimo krpice (rezance). Testu ne dajemo nič soli, lahko le kakšno kapljo olja. |
PARMEZANOVI HLEBČKI |
V vrelo osoljeno mleko zakuhamo zdrob. Mešamo, da se dobro zgosti. Odstavimo, pridamo jajce, premešamo, naj se ohladi. Na delovni deski, namočeni le z vodo, razširimo testo in izkrožimo manjše hlebčke, lunice, kvadratke ... Odlagamo jih na pomazan pekač. Po vrhu polagamo rezine sira. Pečemo 15-20 min pri 200 °C (se sir razleze). |
SKUTINE MIŠKE |
Ročno ali z mikserjem razmešamo jajca, sladkor in vanilijo (morda še limonino lupino). Dodamo še skuto, mleko in moko. V ogreto olje s kavnima žličkama polagamo miške (naj bodo majhne - testo je vlažno in gosto, zato se večje ne bi precvrle). Pobiramo jih na cedilo. Preden jih ponudimo, lahko potresemo s sladkorjem (nikoli potresti tople - bodo izgledale zamaščene). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 148. oddaja | 146. oddaja » |